1 aylık bebeğin kalbindeki deliği ameliyatsız yöntemle kapattılar
Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi çocuk kardiyologları, 3 kilogram ağırlığındaki 1 aylık bebeğin kalbindeki deliği ameliyatsız yöntemle kapattı.
ERÜ Tıp Fakültesi Çocuk Kardiyoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazmi Narin, kilo alamama, sık enfeksiyona yakalanma şikâyeti ile merkezlerine getirilen 1 aylık İnan bebeğin yapılan kontrollerinde VSD (Ventriküler Septal Defekt) denilen kalbin sol ve sağ karıncıklarını ayıran duvarda büyük bir delik tespit ettiklerini söyledi. Prof. Dr. Narin, “Yeni doğanda en önemli kalp hastalığı sorunlarından olan bu deliğin tedavisinin iki yolu var. Birincisi iki aşamalı cerrahi, ikincisi ise kasıktan girilerek anjiyo yöntemi ile deliğin kapatılması. Bebeğin prematüre doğması, genel durumunun kötü, yaşı ve ağırlığının uygun olmamasından dolayı kalpteki deliği açık kalp ameliyatı yerine girişimsel yöntemle kapatmaya karar verdik. Fakat işlem oldukça zor ve riski bir hayli fazlaydı. Dünyada bu ağırlıktaki ve bu yaştaki çocuklarda nadir uygulanan yöntemdi. Biz daha önceki tecrübelerimizle bu işlemi yapmaya karar verdik. Ve bebeğin kasığından girerek kalpteki VSD denilen deliği tek aşamada anjiyo yöntemi ile şemsiyeyle kapattık. Bebeğin sağlık durumu oldukça iyi” dedi.
İnan bebeğe gerçekleştirdikleri ameliyatsız yöntemin özelliğinin dünyada bu yöntemle gerçekleştirilen en küçük yaş ve küçük ağırlıktaki bebeğe yapılması olduğunu kaydeden Prof. Dr. Narin, “Dünyada girişimsel yöntemle VSD kalp deliklerinin kapatılma vakalarını inceledik. Dünyada 3 aylıktan ve 4 kilogramdan aşağı gerçekleştirilen vaka yok. Durum böyle olunca merkezimizde yine büyük bir başarıya imza atarak, dünyada en küçük vakanın VSD denilen kalp deliğini ameliyatsız yöntemle kapatmış olduk” diye konuştu.