105. FİL ( ELEMTERE ) SURESİ
Habeş hükümdarı Ebrehe, Yemen diyarını zapt eder ve Payitahtını korumak için Kabe’ye karşı bir Kilise yaptırır. Bu, maksadına, ulaşmak için de, Kabe’yi, yıkmak üzere Mekke’ye doğru yürür. Hz. Peygamberimizin, doğduğu yıldır bu yıl. Ebrehe’nin büyük bir fil ordusu vardı. Savaşta, bu filleri kullanıyordu ve fillerin büyüğü olan MAMUT adını taşıyanına ise Ebrehe çok güveniyordu. Mekke’yi, zapt edip, Kabe’yi, yıkmak için, filleriyle gelince, fil bir türlü Kabe üzerine yürümüyor ve yere diz çöküyordu. Başka taraflara koşarak, gidiyordu. Tam, bu esnada, bir çok EBABİL kuşu denen kuşlar, gökyüzünden, ağızlarında ki, ayaklarında ki taşları Ebrehe’nin askerleri üzerine atıyorlardı. Bu taşlar, askerleri ya öldürüyor, veya bir tür hastalığa sebep oluyordu. Bazı askerler de, Yemene kaçtılar. Ebrehe de, hasta bir halde, Yemen den Sana’ya kaçtı orada hastalıktan dolayı öldü.
Ebrehe ordusu, Mekke’yi kuşattığı zaman kentin idaresi, Hz. Peygamber’in dedesi Abdülmuttalip’in idaresindeydi. Mekke’ye, yaklaşan Ebrehe’yi durdurmak ve aldığı mal ve develeri tekrar istemek için, Abdülmuttalip, Ebrehe’den, askerlerin el koyduğu deve sürülerini geri vermesini talep eder. Bu isteğe, Ebrehe güler ve sen ne biçim adamsın, ben koca Kabe’yi yıkmaya gelmişim, sen Kabe’yi yıktırmayacağın yerde, gelmiş benden develeri istiyorsun der. Abdülmuttalip de şöyle söyler. Ben, sahip olduğum develeri, korumakla görevliyim. Kabe’ye, gelince, o’nu, sahibi olan, kudret koruyacaktır der.
Hakikaten, Kabe’nin, sahibi olan Allah, Kabe’yi korumuş ve Ebre’he ordusu hezimete uğrayarak perişan olmuştur. Ebre’he ordusunu helak eden, Ebabil kuşlarının attığı taşların esas mahiyeti neydi? İbn İshak ölümü 151/768. Şöyle bir nakil yapar. Arap topraklarında, kızamık ve çiçek hastalığının ilk defa, Ebre’he ordusunun baskını sırasında görüldüğünü söylüyor. Mısırlı müfessir Muhammed Abduh ölümü 1905, İse Ebabil kuşlarının attığı taşlar, çeşitli mikropları sembolize etmektedir der. Sure, yine bizlere şu bilgileri de hatırlatıyor. Ahlaksız ve egemen gücün, her çağda, ben güçlüyüm o zaman ben kaklıyım mantığının doğru olamayacağını, en büyük olan filin, büyük ama haksızlığı, Ebabil kuşunun da küçük ama haklı olmayı temsil ettiğini açıklar ve güce güvenmenin, her ahlaksızlığın er veya geç yıkılacağını, zalimliğe, güce güvenilmemesini bize hatırlatıyor.
#kemalyavuz