BOŞANAN ÇİFTLER GEÇMİŞLERİNİN GÖLGESİNDE YAŞIYOR
Boşanmalar sonucu taraflar arasında söz konusu olan süresiz nafaka tartışmalara yol açtı. Nafakanın çiftler arasındaki sosyal bağı devam ettiriyor olması bireysel hayatlarını olumsuz etkilerken ‘Süresiz nafaka kaldırılacak mı, nasıl bir değişikliğe gidilebilir?’ gibi sorular merak edilmeye başlandı. Konuya ilişkin merak edilen soruları yanıtlayan Hukukçu Burak Berber, “Yalnız nafaka isteminin sürekli olması tarafların birbiri arasında sürekli hukuki bağ olduğu için iletişimleri kopmuyor. İster istemez insanlar bireysel hayatlarına başlayamıyor veya başladıklarında bile geçmişin bir gölgesi altında yaşamak zorunda kalıyor” dedi.
Son yıllarda artan boşanmalar, bireyde maddi sıkıntıları da beraberinde getirdi. Boşanmalar sonucu maddi durumu iyi olmayan tarafa ödenen süresiz nafaka ise tartışmalara yol açıyor. Yargıtaya göre tarafların mağdur olmaması için kanun koruyucunun nafaka için yeni ve açık düzenleme yapması gerekiyor. Süresiz nafaka hakkında açıklamalarda bulunan Burak Berber, “Süreli nafakanın süresiz takdir edilebilmesi, çoğunun içerisinde az vardır ilkesine göre kabul görülebileceği düşünülse de yargıtayın yerleşik uygulamasından yaptığımız çıkarımlara göre kanun koyucunun yeni ve açık düzenleme yapması gerektiği ortadadır” ifadeleri kullandı.
Nafaka sisteminden bahseden Hukukçu Burak Berber, “Nafaka bir kişinin bir kişiye veya ailesine geçimini sağlamak için verilen maddi destek veya geçim kaynağıdır. Bu yiyecek, barınma, giyim gibi temel ihtiyaçları karşılamak için yapılan yardımları ifade eder. Boşanma davalarında tazminata ilişkin hükümler 174’üncu madde ve devamında işlenmiştir. 175’inci madde de ise süresiz nafakanın istenilebileceği belirtilmiştir. Kanunda görüldüğü üzere nafaka isteminin süresiz olarak takdir edilebileceği kanun hükmünde açıkça belirtilmiştir. Süreli nafakanın süresiz takdir edilebilmesi, çoğunun içerisinde az vardır ilkesine göre kabul görülebileceği düşünülse de, yargıtayın yerleşik uygulamasından yaptığımız çıkarımlara göre kanun koyucunun yeni ve açık düzenleme yapması gerektiği ortadadır” diye konuştu.
“İNSANLAR BİREYSEL HAYATLARINA BAŞLAYAMIYOR”
Karşılıklı olarak boşanıldığı halde süresiz nafaka nedeniyle çiftlerin hayatlarına devam edememesinin altını çizen Hukukçu Burak Berber, “Boşanmanın eşler arasında uzun yıllar boyunca devam eden hukuki bağı tarafların sosyal yaşamanı ister istemez olumsuz etkilemektedir. Değişen hayat koşulları karşısında kanun koyucunun bu durumu görmezden gelmesi mümkün değildir. Nitekim anayasa mahkemesine bu durum için bireysel başvuru yapılmıştır. Ancak anayasa mahkemesi için bu bireysel başvuru reddedilmiştir. Günümüz ekonomik koşullar altında, ekonomik olarak tarafların mağduriyet yaşamadan problemin çözülmesi için ilgili kanun hükümlerinin kısa zamanda gerekli değişiklikler yapılmalıdır. Ekonomik olarak bir taraf yoksulluğa düşüyor, yoksulluğa düştüğü için diğer taraftan ister istemez maddi taleplerde bulunmak zorunda kalıyor. Bu tazminat olur, tazminatın dışında nafaka isteme oluyor. Yalnız nafaka isteminin sürekli olması tarafların birbiri arasında sürekli hukuki bağ olduğu için iletişimleri kopmuyor ve sürekli devam ediyor. İster istemez insanlar bireysel hayatlarına başlayamıyor veya başladıklarında sürekli geçmişin bir gölgesi altında yaşamak zorunda kalıyor. Bu da ister istemez sıkıntı yaratıyor. Bazen taraflar bunu kötüye kullandığı zamanlar da oluyor. Örnek veriyorum bir gün evli kalıyor veya bir ay evli kalıyor daha sonrasında nafaka istemiyle ilgili bir dava açıyor daha sonrasında erkek tarafı bir ömür boyu bunu ödemek zorunda kalıyor. Bu da karşı tarafın bazen kötü niyetli davranması şeklinde oluşuyor. Ama bu nafakanın tamamıyla kaldırılabileceği veya ödenmeyeceği anlamına gelmez çünkü bunu her ne kadar kötüye kullanmak isteyen olsa da bu tarafa iyi niyetli olarak gelen kişilerde oluyor” şeklinde konuştu.
HABER: HAMZA EMİN USTA