LYS 2017 osym.gov.tr adresinde ek tercih üniversite boş kontenjanlar duyurusu
2017 LYS yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından herhangi bir üniversiteye yerleşemeyen adaylar, ÖSYM’nin ek yerleştirme tercih günleri ile yakından ilgileniyor. Ek tercih döneminin adaylar için önemli bir şans sunduğuna dikkat çeken uzmanlar, bu dönemin iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirtiyor. Peki ek yerleştirme tercihleri ne zaman sona eriyor? İşte detaylar….ÖSYM 214 bin 430 kontenjanın boş kaldığını açıkladı. LYS ek tercih kılavuzu bunun ardından yayınlanacak. LYS ek tercihler ne zaman? Üniversite boş kontenjan taban tavan puanları 2017 yayınlanır yayınlanmaz haberimiz içerisinde sizlerle olacak.
Üniversite kayıtlarının ardından LYS ek tercihleri ile ilgili ÖSYM son dakika açıklaması vatandaşlar tarafından araştırılıyor. YGS ve LYS’ye giren adaylar sonuçların açıklanmasının ardından tercihlerini yaptılar ve kazandıkları üniversitelere belirlenen tarih aralığında kayıtlarını gerçekleştirdiler. Üniversite boş kontenjanlar taban puanlar LYS ek tercih kılavuzunun yayınlanması ile beraber adaylara duyurulacak. LYS yerleştirme işlemlerinin tamamlanmasının ardından üniversiteler bünyelerinde olan boş kontenjanları bildirdiler. Üniversite boş kontenjanları taban puanları duyurulduktan sonra tercihler yapılabilecek. Üniversitelerdeki lisans programlarına 417 bin 714, ön lisans programlarına 367 bin 236 aday yerleşti. Lisans programlarında 18 bin 770, ön lisans programlarında ise 20 bin 19 olmak üzere 38 bin 789 kontenjan boş kaldı.
EK YERLEŞTİRME TERCİH BAŞVURU ŞARTLARI
1. 2017-ÖSYS merkezì yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar ek yerleştirmede tercih yapma hakkına sahip değildir. Ek yerleştirmede tercih yapabilmek için, 2017-ÖSYS merkezî yerleştirmede hiçbir yükseköğretim programına yerleştirilmemiş olmak gerekir.
2. Tablo 4’teki merkezî yerleştirmede kontenjanı dolan ve en küçük puanı oluşan, ancak yerleştirilen adaylardan birkaçının kayıt yaptırmaması nedeniyle kontenjan açığı oluşan lisans programlarını, yalnız programın en küçük puanına eşit veya daha büyük puana sahip olan adaylar tercih edebilecektir.
3. Tablo 3’deki ön lisans programları için en küçük puan koşulu aranmayacaktır. Tablo-3’de her programın karşısında o programa genel yerleştirme sırasında oluşan en küçük puan ile bu yerleştirmede kullanılan önceliklere göre yerleşen en son sıradaki adayın öncelik durumu gösterilmiştir. Bu bilgiler, adaylara sadece tercihlerini yapmada kolaylık sağlamak için verilmiştir. Adaylar, Tablo-3’deki en küçük puanların ve önceliklerin altında olsalar bile tercihlerini yapabileceklerdir. Bir başka deyişle, Tablo-3’den tercih yapacak adaylar, ister meslek lisesi ister genel lise çıkışlı olsun en küçük puan ve öncelik bilgilerini göz önünde tutmadan da tercihlerini yapabilirler.
4. 2017-ÖSYS’de özel yetenek sınavı ile bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar da ek yerleştirme için tercih yapabilirler.
5. Adayların yükseköğretim programlarını tercihleri arasında gösterebilmeleri için bu programların koşullarını karşılamaları gerekir.
BOŞ KONTENJANLAR NELER?
Üniversitelerdeki lisans programlarına 417 bin 714, ön lisans programlarına 367 bin 236 aday yerleşti. Lisans programlarında 18 bin 770, ön lisans programlarında ise 20 bin 19 olmak üzere 38 bin 789 kontenjan boş kaldı.
Devlet üniversitelerinin lisans programlarında 4 bin 437, ön lisans programlarında 9 bin 810, vakıf üniversitelerinin lisans programlarında 7 bin 32, ön lisans programlarında 8 bin 291, KKTC’deki üniversitelerin lisans programlarında 6 bin 181, ön lisans programlarında bin 903, yurtdışındaki üniversitelerin lisans programlarında bin 120, ön lisans programlarında 15 kontenjan boş kaldı.
EK TERCİH YAPARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
-Ek yerleştirmelerde tercih yapabilmek için 1. Yerleştirmede de tercih yapmış fakat yerleştirilememiş olmak gerekir.
-ÖSYM tarafından yayınlanan tercih kılavuzunu çok iyi incelenmelidir.
-En çok istediğin bölüme 1. sırada yer vermelidir; diğerlerini de aynı mantığa göre sıralanabilir.
-Tablo 3A’daki iki yıllık bölümleri seçerken alan içi-alan dışı durumlarına mutlaka dikkat edilmelidir. Çünkü öncelik sırası alandan gelenlerin olacaktır; boşluk kalırsa alan dışından da öğrencileri yerleşebilecektir.
– Tercihler belirtilen tarihlerde yapılmalıdır.
LYS EK YERLEŞTİRME TERCİH ÜCRETİ NE KADAR?
Ek yerleştirme tercihleri 15,00 TL ücreti karşılığında yapılabilecektir.
HANGİ DURUMDA EK YERLEŞTİRME TERCİHİ GEÇERSİZ SAYILACAK?
Ek yerleştirme için tercih yapan adaylardan ek yerleştirme ücretini yatırmayanların ek yerleştirme için yapmış oldukları tercihler işleme alınmayacaktır.
LYS EK YERLEŞTİRME SÜRECİ NASIL İŞLEYECEK?
ÖSYM’nin yayınlamış olduğu 2017 ÖSYS yerleştirme kılavuzundaki açıklamaya göre,
Yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlar üniversiteler tarafından ÖSYM’ye bildirilecek. Yükseköğretim programlarının 2017-ÖSYS sonuçlarına göre (sınavsız geçiş dâhil) yapılan genel yerleştirme sonunda boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlarına ÖSYM tarafından merkezî olarak Ek Yerleştirme yapılacaktır.
LYS EK YERLEŞTİRME TERCİH KLAVUZU NE ZAMAN YAYIMLANACAK?
Ek yerleştirme kılavuzu, üniversite kayıtlarının tamamlanmasının ardından açıklanacak.
ÜNİVERSİTE KAYITLARI NASIL YAPILACAK?
Kayıt hakkı kazanan adayların, kayıt için aşağıda belirtilen belgeleri tamamlayarak kayıt süresi içerisinde ilgili üniversitelere başvurmaları zorunludur. Bu süre içerisinde kayıt için başvurmayan veya kayıt işlemlerini tamamlamayan adaylar kayıt haklarını kaybedeceklerdir. Elektronik kayıt yapan adaylar, üniversiteleri tarafından duyurulan belgelere ve tarihe göre işlem yapacaklardır.