OĞLUM TIRNAKLARINI YİYOR
Merhabalar… Benim 8 yaşında ilkokul 3 ‘e giden bir oğlum var . Bir de 1 yaşında kızım var. Yaklaşık 2 senedir tırnaklarını yiyor. Ayak tırnaklarını da yiyor. Çıldırmak üzereyim. Ne yapacağımı şaşırdım. “Yeme şu tırnaklarını “ demekten tükendim. Ne yapabilirim…
Merhabalar… Tırnak yeme her ne kadar fiziksel bir durum gibi görünse de altında yatan etmenler psikolojiktir. Nasıl dişiniz çürüdüğünde ağrır ve doktora gidersiniz. Aynen çocuk da iç dünyasının sinyalini sizlere bu şekilde veriyor. Altında yatan etmenleri sıralarsak:
Özgüven eksikliği, ilgi ihtiyacı, kaygı bozukluğu, dikkat çekme, kardeş kıskançlığı, aşırı baskı, gerilim, taklit diyebiliriz. Oğlunuzda bu durumlardan bir veya bir kaçı var olabilir. Bunun için bir psikoloğa ya da psikiyatra gitmeniz gerekir. İlk önce psikolog ya da aile danışmanı ile çalışmalar yapıp eğer yine de düzelmiyorsa psikiyatrdan destek almalısınız.
Kardeşe hamilelikle, tırnak yemeye başlama zamanları aynı gibi . O yüzden kardeş kıskançlığını n üzerinde durabilirsiniz. Bunu için davranışlarınızı gözden geçirmeniz gerekiyor. Bir ya da iki gün boyunca her ikisine de kurduğunuz cümlelere ve davranış tarzlarınıza odaklanın ve bir kağıda not edin. İki günün sonunda analiz yapın . Büyük çocuğun kıskançlığını destekleyecek davranışlarınızın farkına vardı iseniz o davranışlardan uzak durmaya çalışın.
Eşinizle olan iletişiminizi bir gözden geçirin. Evde huzursuzluk var ise çocuğa direk olarak yansır. Eşinizin ‘hayır’ dediği şeye siz ‘evet’ diyorsanız çocuk ikileme girer.
Çocuğunuzun isteklerini sürekli erteliyor ve yapmıyorsanız , kurallar koyup o kuralları uygulatmak için baskı yapıyorsanız çocuk bu şekilde tepkiler vermeye başlar.
Ya da kendinizde aşamadığınız büyük sorunlarınız varsa bu davranış olarak çocuğunuza yansır. Yani istemeseniz de oğlunuza kötü davranırsınız. Bitirmediğiniz halledemediğiniz işler sürekli sizi huzursuz eder ve edindiğiniz bu negatif enerji çocuğunuza yansır.
Tırnaklarını yememesi için söylemlerde bulunduğunuzu söylediniz. Tamamen yanlış. Görmezden geleceksiniz.Tabi sadece sizin görmezden gelmeniz yetmeyecek bütün aile fertlerinin(anneanne-babaanne, dede , amca, teyze, hala… gibi) görmezden gelmesi gerekiyor. Ve başka faaliyetlere yönlendireceksiniz. Bu faaliyet bedensel ve sanatsal faaliyetler olabilir. Yani çocuğun dünyasının dolması gerekir. İlgilenen farklı kişilerin olması mesela bir gitar hocasını olması ve onunla ilgilenmesi hoşuna gidecektir. Eğer böyle bir imkanınız yoksa diğer aile bireylerinden etkinlik için yardım isteyebilirsiniz. Boyama yapmak gibi kağıt katlamak gibi( origami) .Evinizde kendi imkanlarınızla bir çok etkinlik yapabilirsiniz. İnternetten http://kisiselbasari.com/anne-babalarin-cocuklarla-yapabilecegi-20-etkinlik.html bakabilirsiniz.
Elinize bir A4 kağıdı alın ve kağıdı ikiye katlayın. Kağıdın bir yüzüne oğlunuzun olumlu taraflarını, iç tarafa da olumsuz taraflarını yazın. Ve gün boyu olumlu taraflarını düşünüp o davranışları sergilediğinde onu yüreklendirin. Ve olumsuz taraflarını görmezden gelin.
Unutmayın oğlunuz bu duruma bir anda gelmedi. 8 yıllık bir geçmişi var. O yüzden sizden ricam emek verin fakat ümitsizliğe kapılmayın. Sizin ve eşinizin kararlı tavırları ile inşallah oğlunuz bu davranışını terk edecektir.