Geleceğin kulakçılarına Kayseri’de eğitim

Kayseri’de  Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Odyometri Bölümü öğrencilerini bilgilendirmeye yönelik ‘Kulak Anatomisi ve İşitme Cihazları Uygulamasında Dikkat Edilecek Hususlar’ semineri gerçekleştirildi.
İşitme cihazları sektöründe faaliyet gösteren Önce Vatan İşitme Cihazları yöneticisi Buğra Coşkun ve Serdal Özdemir’in sponsor olduğu seminerde geleceğin kulakçıları olan odyometri öğrencileri bilgilendirildi.
Erciyes Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Akif Somdaş’ın dersinde gerçekleşen seminere Uzman Ody. Seda Bayrak da katıldı.
Bilinçli ve alanında uzman Odyometristler yetiştirmek üzere başlatılan bu kampanya ile seminerlere hız kesmeden devam edileceği duyuruldu.
“YERLİ FİRMA OLARAK EĞİTİM FAALİYETLERİNİ MİLLİLEŞTİRDİK”
Konuya ilişkin olarak bilgiler veren Önce Vatan İşitme Cihazları firma sorumlusu Coşkun, firma olarak eğitim faaliyetlerini sürdüreceklerini ve geleceğin odyologlarına desteklerini devam ettireceklerini ifade etti. Coşkun, yerli firma olarak eğitim faaliyetlerini millileştirdiklerini belirtti.
TÜRKİYE’DE 2 MİLYONU AŞKIN İŞİTME KAYIPLI VAR
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’nün hazırladığı rapora göre, dünyada 32 milyonu çocuk olmak üzere 360 milyondan fazla insan işitme kaybı ile yaşıyor. Türkiye’de bu sayı yaklaşık olarak 2,2 milyon. Kişiler arası iletişimin temeli olan işitme ve konuşmanın gelişiminin de, sağlıklı bir gelişimin temeli olduğunu düşünüldüğünde işitmenin ne denli önemli olduğu da gözler önüne seriliyor.
İŞİTME KAYBINA YOL AÇAN FAKTÖRLERİN YARISI ÖNLENEBİLİYOR
İşitme kaybı konusunda açıklamalarda bulunan uzmanlar, işitme kaybına yol açan faktörlerin yüzde 50′sinin önlenebilir olduğunu açıklayarak önleyici tedbirler arasında ise; bebeklerin işitme taramalarından geçmesi, kızamık, menenjit, kabakulak ve kızamıkçık aşılarının aksaksız uygulanması, özellikle ototoksik denilen (iç kulağa zarar verici) özellikteki ilaçları kullanırken seçici davranılması, orta kulak iltihabı için etkin tedavilerin yapılması ve aşırı gürültülü ortamlardan kaçınılması olduğunu vurguluyor. Uzmanlar özellikle bebeklerde erken tanının önemine işaret ediyor.
YENİDOĞAN İŞİTME KAYIPLARININ YARISI RİSK GRUBUNDAKİ BEBEKLERDE OLUŞUYOR
Uzmanlar bebeklerdeki işitme kayıplarının kritik olduğunu ve tedavi edilmesi gerektiğini aktararak, yeni doğan işitme kayıplarının yarısının risk grubundaki bebeklerde oluştuğunu, akraba evlilikleri, ailevi işitme kaybının olması, gebelikte kullanılan bazı ilaçlar ve geçirilen hastalıklar, düşük doğum, kilolu bebekler, yüz bölgesinde çeşitli doğumsal sorunların görülmesi, bebeğe verilen bazı ilaçlar, uzamış yeni doğan sarılığı veya uzun süre yeni doğan yoğun bakım ünitesinde bebeğin kalması gibi sebeplerin başlıca risk faktörlerini oluşturduğunu dile getiriyor.
65 YAŞINI GEÇEN HER 3 KİŞİDEN BİRİ DUYMA GÜÇLÜĞÜ ÇEKİYOR
DSÖ raporuna göre yaşlandıkça işitme kaybı riskinin arttığını paylaşan uzmanlar, 65 yaşını geçen her 3 kişiden birinin duyma güçlüğü yaşadığını, orta ve ileri yaşlarda başlayan kayıpların uygun işitme cihazlarıyla büyük oranda çözüme kavuşabildiğini de ifade ediyor. (ADVERTORİAL)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.