‘Perga’ bilimsel çalışma ile kapsüle dönüştü
25 yıldan bu yana yaptığı arı ürünleri ile ilgili bilimsel çalışmalarıyla tanınan Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Seyrani Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sibel Silici, halk arasında ‘arı ekmeği’ olarak bilinen ‘perga’yı, kapsül formuna dönüştürdü.
25 yıldan bu yana arı ürünlerine dair yaptığı bilimsel çalışmalarla tanınan ve 2005 yılında Türkiye Bilimler Akademisi tarafından ‘Genç Bilim Kadını’ unvanına layık görülen Prof. Dr. Sibel Silici, arının peteklerdeki poleni korumak için ürettiği; vitamin ve mineraller bakımından çok zengin olan ‘perga’ ürününü, kapsül formunda üretti. Ürünle alakalı ilk safha olan laboratuvar çalışmalarının ardından, deney hayvanlarıyla çalışma aşamasına geçen başarılı bilim insanı, ‘perga’nın ince ve kalınbağırsak iltihabı olarak bilinen enterokolit ile anemi rahatsızlıklarını tedavi edici etkisine dair, ERÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından desteklenen iki projenin de yürütücülüğünü yapıyor.
Polenden üç kat daha fazla besleyici, üstelik doğal probiyotik
‘Perga’nın enterokolit ve anemi hastaları ile birlikte, zengin vitamin, mineral ve protein içeriğinden dolayı herkes tarafından gıda takviyesi olarak kullanılabileceğini dile getiren Prof. Dr. Silici, yüzde 100 doğal olan ve içerisinde koruyucu, kimyasal ve katkı maddesi bulunmayan ürünün her mevsim tercih edilebileceğini belirtti. Prof. Dr. Silici, polenden üç kat daha fazla besleyici özelliklere sahip olan ‘perga’ ürününe dair şunları söyledi:
“Bal arısı farklı farklı çiçeklerden poleni toplar, buna biraz enzim ve tükrük salgısı kattıktan sonra bunları petek gözünde depolar ve bu ürünü yavrularını beslemek, geliştirmek için kullanır. Ama kovan sıcaklığı yüksek olduğu için bozulmasını önlemek amacıyla üzerine nektar, enzim ve biraz da bal katar ve bu durumda alttaki polen fermente olur. Ve karşımıza fermente bir ürün çıkar, ki buna ‘perga’ adını veriyoruz. Perga, polenden üç kat daha güçlü besleyici özelliklere sahiptir. Yaklaşık yüzde 30’u vitamin ve minerallerden oluşur. Bu vitaminler, özellikle B kompleks vitaminler, A vitamini, C vitamini, E vitamini, H ve P vitamini ve polenden çok daha yüksek K vitamini içerir. Yine minerallerden kalsiyum, potasyum, selenyum, çinko, demir; bununla birlikte 11 adet enzim ve koenzim ve insanların sentezleyemedikleri, dışarıdan almak zorunda oldukları 11 esansiyel amino asiti de içerir. Fermente olduğu için içerisinde laktik asit bakterileri ve bifido bakteriler ürer. Bu haliyle çok değerli ve doğal bir probiyotik olarak değerlendirilebilir.”
Eczane ve internetten ulaşılabilir
Bu kadar değerli bir ürün olmasına rağmen, ‘perga’nın bugüne kadar son tüketicinin rahatlıkla kullanabileceği bir forma dönüşmediğine dikkat çeken Prof. Dr. Silici, “Poleni üretmek için kovanların önüne polen tuzağı takıp kolayca üretebilirsiniz. Ama perga petek gözlerinin içerisinde yapışmış bir vaziyette olduğu için, her bir gözden tek tek temizlemek zahmetli ve zaman alıcı bir iştir. Bu nedenle arıcılar da çok fazla perga üretimine girmezler. Biz de bu nedenle teknolojiyi kullandık, kapsül formunu ürettik. Ulaşmak isteyenler eczanelerden, Erciyes Teknopark’tan ya da nutraltherapy.com’dan ürünü temin edebilir” ifadelerini kullandı. -iha