Başkan Çelik, Kayseri Kardeşlik Platformu Projesini tanıttı
Büyükşehir Belediyesi her alandaki yeniliklerine sosyal hizmetleri de ekledi. Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, “Kayseri Kardeşlik Platformu” ve “Aşevi Yerine Sosyal Kart” projelerini basın toplantısıyla kamuoyuna açıkladı. Başkan Çelik, Türkiye’de ilk olacak olan Kayseri Kardeşlik Platformu Projesi ile şehrimizdeki tüm ihtiyaç sahiplerinin ihtiyaçlarının giderileceğini belirtti ve varlıklı olan tüm Kayserililere bu platforma katılma çağrısında bulundu.
Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Kayseri Modeli olan sosyal yardım projeleriyle ilgili basın toplantısını Tarihi Kayseri Lisesi binasında yaptı.
Sözlerine hali hazırda Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından yapılan sosyal yardımlar hakkında bilgi vererek başlayan Başkan Çelik, “Bu yıl 11 bin 538 adet 125 TL’lik alışveriş imkanı sunan Sosyal Destek Kartı dağıtıldı. Kardeş şehir projeleriyle 3 bin 500 adet iaşe paketini kardeş şehirlerimize gönderdik. Sosyal yardıma ihtiyaç duyan 300 çölyak hastasına glutensiz gıda alışverişi için sosyal yardım kartı verdik. İaşe kartı ve paketi verdiğimiz kişi sayısı 19 bini geçti. Ayrıca 11 aşevinde 700 aileye ve 4 bin 276 kişiye günde üç öğün ve en az üç çeşit sıcak yemek veriyoruz. Şehrin farklı bölgelerindeki 13 ayrı sosyal yardım büfesi ve toplam 24 farklı nokta aracılığı ile ihtiyacı olduğu tespit edilen 1401 aileye ve 6 bin 173 kişiye her gün 10 bin 346 ekmek dağıtılıyor” dedi.
HER YARAYA MERHEM, HER DERDE DEVA
Kayseri’deki her ihtiyaç sahibinin sorununu gidermek için gayret gösterdiklerini ifade eden Başkan Çelik, fakir ve muhtaçlığı tespit edilen ailelere ev eşyası ve yakacak yardımı yapıldığını, Erciyes Üniversitesi’nde günlük yaklaşık 350 öğrenciye sıcak çorba ve ekmek verildiğini, ihtiyaç sahibi öğrencilerin bulunduğu okullarda öğrencilere mont ve ayakkabı dağıtıldığını, kimsesiz çocuklara aile ortamının sağlandığı Sevgi Evleri için dört adet daire ve çocukların ulaşımını sağlayacak bir aracın Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ne verildiğini, dezavantajlı bireylerin istihdamı için İSKEP (İstihdam İçin Koordinasyon ve Eğitim Projesi)’in yürütüldüğünü söyledi.
Basın toplantısında Evde Sosyal Destek Hizmeti Yaşlı Destek Programı (YADES) projesinden de bahseden Başkan Mustafa Çelik, projenin dua alan bir çalışma olduğunu belirtti ve evinde günlük hayatını sürdürmek için desteğe ihtiyaç duyan ve kimsesi olmayan 65 yaş ve üzeri 417 yaşlımıza hizmet verildiğini kaydetti. Başkan Çelik, bu hizmetlerin yanı sıra beş yıldızlı otel konforunda Huzurevi hizmetinin verildiğini de belirtti. Hali hazırda aşevlerinden yemek verilen 700 aileye sosyal yardım kartı vereceklerini ifade eden Başkan Çelik, böylece ihtiyaç sahiplerinin aşevlerinden yemek alırken rencide olmayacaklarını, istedikleri yemeği evlerinde pişirmeleriyle israfın önleneceğini dile getirdi. Sosyal yardım kartlarının kısıtlı ve kontrollü kullandırılacağını vurgulayan Başkan Çelik, “Tek kişilik sosyal yardım kartına 100 TL, iki kişilik ailelere verilecek karta 125 TL, üç kişilik ailelere 150 TL, dört kişilik ailelere 200 TL, beş ve üzeri nüfuslu ailelere ise 225 TL yükleme yapılacak. Projenin ihalesi yapıldı. Sosyal yardım kartı verilen vatandaşlarımız ihaleyi alan markette kredi miktarınca ihtiyaç duyduğu malzemeleri alabilecek. Çölyak hastaları da bu marketlerde oluşturulacak glutensiz gıda reyonundan alışveriş yapabilecek. Bu kartlar kısıtlı olacak çünkü temel ihtiyaç malzemeleri dışındaki malzemeleri alamayacak. Yapılan harcamalar her ay düzenli olarak bize gelecek ve bu anlamda da kontrollü olacak. Ekmek dağıtımımız ise aynı şekilde ve aynı noktalarda devam edecek. Gücü kuvveti olmayan kendisi yemek pişiremeyecek 50’ye yakın aile tespit ettik. Bu ailelerimize ise Mobil Aşevi vasıtasıyla bizzat evlerine yemeklerini götüreceğiz” dedi.
BÜYÜKŞEHİR’DEN KARDEŞLİK PLATFORMU
Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, sosyal yardımlarla ilgili ikinci projelerinin ise Türkiye’de örneği olmadığını söyledi. Mevlana’nın “Ekmeğini yalnız yiyen, yükünü yalnız taşır” sözünü hatırlatan ve varlıklı kişilerle ihtiyaç sahiplerini buluşturacakları Kayseri Kardeşlik Platformu’nu oluşturduklarını dile getiren Başkan Çelik, “Gönlü zengin hemşehrilerimizle dolu bir şehirdeyiz. Bir tarafta gerçek ihtiyaç sahibi aileler, diğer tarafta gerçek ihtiyaç sahiplerini arayan varlıklı aileler var. Böyle projeler yaparak yardım duygusunu istismar edenleri de önleyeceğiz. Büyükşehir Belediyesi olarak gerçek ihtiyaç sahiplerini belirlemede çok iyi noktadayız. Kaymakamlıklarımızın veri tabanından, muhtarlarımızın görüşlerinden, sahada yaptığımız sosyal araştırmalardan ve komşulardan aldığımız bilgilerden yararlanarak titiz bir çalışmayla gerçek ihtiyaç sahiplerini tespit ederek veri bankası oluşturduk. Veri bankamızdaki ailelerin ihtiyaçları farklılık gösteriyor. Bazı ailelerin ihtiyaçları aylık 250 TL’yi geçmezken, bazıları 3 bin TL’ye karşılık gelecek desteğe ihtiyaç duyabiliyor. Bu ailelerin tamamı detaylı bir şekilde bizde kayıtlı” diye konuştu.
GÖNLÜ ZENGİN KAYSERİLİLERE ÇAĞRI
Büyükşehir Belediye Başkanı Çelik, hayırsever Kayserilileri Kardeşlik Platformu’na katılmaya çağırdı. Belediyenin varlıklı kişilerden para alıp, ihtiyaç sahiplerine vermeyeceğini, sadece köprü vazifesi göreceğini ifade eden Başkan Çelik, bu projeyle ihtiyaç sahibi hiçbir ailenin kalmayacağını söyledi. Büyükşehir Belediyesi sosyal destek uzmanlarının bu yardımların takibini yapacağını da ifade eden Başkan Çelik, Kayseri’nin bu projeyle Türkiye’ye örnek olacağını kaydetti.
Büyükşehir Belediye Başkanı Çelik, isteyen hayırseverlerin Büyükşehir Belediyesi’ne sosyal destek kartı için şartlı bağış yapabileceklerini de sözlerine ekledi. -kb