TOPLUM OLARAK TOPLUMCA İLİŞKİLERİMİZ NEREYE?

Çocukluğu doksanlarda geçmişler iyi hatırlar mahallece hadi toplanalım kahveler yapılsın ev hanımları bir araya toplansın. Gırgır şamata çocuklar ya mahallede ya evin içinde koştursun. Hep birlikte yemekler yapılsın. Akşama birinin evinde toplanılsın pek bi hoş geliyor değil mi bu sözler hem de tanıdık son yıllarda ne yazık ki pek rastlayamadığımız manzaralar. Benim çocukluğumda hatırladığım en güzel hatıralar mahallede ‘met’  isimli bir oyun oynardık tahtaları kendimiz yontar, oyuncakları kendimiz yapardık, olmadı farklı oyunlar icat ederdik, akşam saatlerine doğru mahalleli bir araya toplanıp oturmalara gidilir, her akşam yemeği sonrası bir farklı aile ziyaret edilirdi, ilişkiler çok samimi ve içtendi peki nereye gitti şimdi bu güzel ilişkiler Aristo ‘İnsan sosyal bir hayvandır. ‘ Demiş yıllar önce, nede doğru söylemiş sosyalleşemeyen bir insan sağlıklı olamaz ruhen ‘-e kardeşim benim zamanım yok görüşemem kimseyle, zaten işten yorgun geliyorum aman ‘ diyenler olabilir. Yanlış söylemler bunlar bi kere evliysen eşine karşı görevlerin var onunla sohbet etmen gerekir hele çocuğun varsa akşam muhakkak onunla oyun oynamalı, zaman geçirmelisin bunlar senin asli görevlerin, bahanelere gerek yok yani bunları yapmak zorundasın! Şimdi mahalle ilişkileri bir tarafa apartmanda karşı komşunun kapısın çalmaz olduk yani toplumsal bir yabancılaşma yaşıyoruz, derhal uyanmalıyız! Uyanmazsak ne olur? Tıpkı bir ot gibi, robotlardan farkımız olmadan yaşamaya devam ederiz ama asıl hayatın mutluluğunu tadamayız mutlu olamayız ya da mutlu olduğumuzu zannederiz ama asla olamayız. Tavsiyeler; Evde durmak bana iyi gelecek diye düşünme, gelmez çünkü, İnsanlar hakkında ön yargılı olma, empati yeteneğini geliştirmeye çalış, önce o kişinin ne dediğini duymaya çalış, tanıştığın her insan sana yeni şeyler öğretir bir hazine gibi görmek gerekir onları iyice tanımaya çalış. Naçizane tavsiyelerim bunlar efendim.

***

Bunları da tek tek söylemişken aslında bu toplumsal ilişkilerin anlamlarına teorik bakışla da destekleyelim Karl Marx’ın ölüm yıldönümü bu hafta  14 Mart 1883 toplumsal ilişkileri incelemişken ünlü düşün ve siyasetbilim adamı, Marx’ın toplum değerlendirmelerinden bahsedelim toplumsal ilişkileri meta, mal, yani ekonomik gelişme üzerine kurulu olduğunu söyler Marx yani toplumsal hayatı ekonomi belirler düşünelim doğrumu? Özellikle kapalı toplumlarda bu özellik kendini fazlaca gösteriyor ilişkilerin anlamı farklılaşıyor insani ilişkilerin yerini tuhaf bir model almaya başladı, insanlar birbirine selam dahi vermez oldu tuhaflıklar aldı başını gidiyor şimdi tamamıyla meta ilişkilerine bağlamayalım tabiî ki bu durumu ama soyut ilişkiler bizleri bu duruma getiren yaşam şartlarına dikkat çekmek istedim. Birkaç sosyal psikoloji deneyi kolektif hareket eden topluluklardan bahsediyor, kalabalık ortamlarda şiddet veya ilginç bir manzarayla karşılaşan insanlar ilk kişi tepki vermezse kayıtsız kalabiliyor sebebi o yardım etmiyorsa bende görmezden gelmeliyim normal olan bu davranış olsa gerek düşüncesi, bunlar aslında sosyoloji, psikoloji araştırmaları konusu ama ben farkındalık yaratması amacıyla kısaca bizlere neler oluyor farkında olalım şöyle bi bakalım istedim.

***

Son olarak tavsiyeler bir tarafa yaşayabilmek için birbirimize ihtiyacımız var sosyalleşmek şart eğer mutlu, orantılı, dengeli sağlıklı bir ruh hali ve hayat istiyorsak! Geçmişe geri dönmek mümkün değil tabiî ki mahallece toplanalım, her gün bir ev ziyaretine gidelim, demiyorum ama en azından komşunun bi kapısını çalalım, bi hal hatır soralım, arkadaşlarımızı evimize davet edelim,hoş sohbet edelim.Ben hiç mahalle görmedim diyen yaşı daha genç kardeşlerimize de tavsiyem ilişkilerini maske altında yaşamamaları yönünde olacak internet alışkanlıklarının yerine arkadaş sohbetlerini koyarlarsa eminim daha mutlu olacaklar.Herkese bol dost sohbetli sosyal aktiviteli günler diliyorum..

PSİKOLOJİK DANIŞMAN ;SEBİHA ERGÜN                                                                                                              #kayseridengepsikolojikdanışmanlık #sebihaergün

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.