YETİM GÜLERSE DÜNYA GÜLER

1992 yılında Bosna savaşı, savaş mağduru Müslümanlara yardım etmek için gönüllü faaliyetlere başlayan ve günümüzde 136 ülkeye yardım elini uzatan İHH İnsani Yardım Vakfı, birçok projelerle de topluma örnek oluyor. Yetim Gülerse Dünya Güler projesi ile yetimleri sahipsiz bırakmıyor. Birçok müdürlüğün ortaklaşa hazırladığı projede sınıflarda yetim olan çocuklar tespit edilerek, ihtiyacı olanlara destek olma hedefleniyor. Proje hakkında bizlere bilgi veren Mustafa Balaban, proje hakkında neler söyledi.

 

  1. Projeniz, niçin Yetim çocukları kapsıyor?

Mağdur olan kesimler sınıflandırılabilir; yoksul, öksüz, kimsesiz, engelliler ve yetimler. Yetimler objektif kriterler konabilecek bir grup: Bir kere babası yok. Sonra ilgilendiğimiz ihtiyaç sahibiolması gerekiyor. Ayrıca çocuk diyebileceğimiz yaşta sisteme giriyorlar,bu durumda onlara desteği zorunlu kılıyor. Ve bu çocuklar, fakir bir annenin ya da çevrenin bir çocuğu ise madden ve ruhen ezilebilecek, suiistimal edilebilecek durumdalar. Hele bir de yaşadıkları ülke açlığın, kuraklığın, savaşın ve şiddetin var olduğu bir coğrafya ise.

  1. İhtiyaç sahibi yetimlere destek için hayata geçirilen projenin tam ismi nedir?

“Her Sınıfın Bir Yetim kardeşi Var

  1. Bu proje kimin ya da kimlerin?

İnsani Yardım Derneği(İHH), Milli Eğitim Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Eğitim Bir-Sen sendikası. İllerde ise bu kurumların birimleri olan müdürlükler, müftülükler ve temsilcilikler.

  1. Projenin ismi “Her Sınıfın Bir Yetim Kardeşi Var” bu isim bazen tam anlaşılmıyor gibi. Yani ortalama her sınıfta bir yetim çocuk var, onu kardeş bilelim ya da destekleyeceğimiz bir yetimi okulumuza/sınıfımıza getirelim. Hangi içerikte anlamalıyız?

Yetim Kardeş, projenin gerçekleştiği kurumlarda değil. İHH dünyanın 56 ülkesinde, ki bu ülkeler için de Türkiye ve Türki cumhuriyetlerde var. İnsani Yardım Vakfı, birebir resmi ve özel kanallar ile ihtiyaç sahibi yetimi tespit ediyor. Annesi veya velisinin talebi doğrultusunda bu projenin sistemine ismi ve bilgileri ekleniyor. Yani çocuk, il ya da ülke dışında yaşayan biri olabiliyor. Destekleyecek kurum ya da kişi de dernek, finans kurumları aracılığıyla çocuğa aylık 100 TL parayı ulaştırıyor.

  1. Bu proje sadece okullarda olan bir proje mi?

Hayır. Camilerde ve Kur’an Kurslarında da yürütülen bir proje. Hatta üniversitelerde kulüpler, yurt öğrencileri ve arkadaş grupları da yetime sponsor olabiliyorlar.

  1. İhtiyaç sahibi bir yetime destek olalım diye karar verdik. Nereden başlayacağız?

İHH’yabir yetime sponsor olacağımızı iletiriz. Gerekli kurum ve kişi bilgilerimizi veririz. Başvurumuzu yapar, yetim istediğimiz ülkeyi işaretlemiş oluruz. 100TL paramızı, derneğe, banka hesaplarına yatırır ve seçtiğimiz ülkeden bir çocukla eşleştiriliriz.

 

 

  1. Bu proje de desteklediğimiz çocuğumuz illa Afrika’dan, Ortadoğu’dan mı olmalı?

Hayır. Farklı kıtalardan 56 ülkeden olabilir.

  1. Ayda 100 TL ile bir çocuğun hangi ihtiyaçları karşılanabilir ki ya da karşılanıyor?

100 TL yetim kardeşimizin temel ihtiyaçları olan eğitim, sağlık, gıda, kıyafet ve kısmen de gereksinimleri karşılıyor.

  1. Her sınıf sadece bir yetime mi destek verebilir? Birden fazla sınıf veya tek bir okulda bir yetime destek verebilir mi?

Sınıflar bir veya birden fazla yetim kardeş edinebilirler. Ya da birkaç sınıf bir yetime de kardeş olabilir. Yani okulun şartlarına göre hareket edilebilir.

  1. Ne zaman projeye başlamalı ve ne kadar sürebilir?

Diledikleri zaman başlayabilirler. Giriş yaptıkları tarihten itibaren bir yıl sürer.

  1. Malum Türkiye’de eğitim-öğretim sekiz ay. Pekala bir yıl destekleme sorun olmaz mı, dört ayı ne yapacağız?

Evet haklısınız. Biraz sistem zorlanıyor. Lakin planlamayı 100 TL üzerinden değil de 150 TL üzerinden planlarsak yarıyı ve yaz tatillerindeki boşluklar kapatılabilir.

  1. Destek veren okul/sınıf yetim kardeşleriyle iletişim kurabilirler mi?

Tabiiki. Şayet desteklenen çocuğu yaşı uygun, ana dilinde okuma yazması var ise; İngilizce ve Arapça yazılsa da dernek Türkçeye dönüştürüp size ulaştıracak. Ya da sizin mektubunuzu yetim kardeşinizin diline çevirerek ulaştıracaktır.

  1. Okullarda ya da projeye destek veren yerlerde kampanyanı takipçisi kim olacak?

Okullarda, okul müdürlerinin uhdesinde; belirlenen bir müdür yardımcısı ya da bir öğretmen projeyi takip edecektir.

  1. Kumbara doldu ne yapacağız?

Mümkünse kumbarayı derneğe götürüp, para sayma makinesinde paramızı saydırıp makbuzumuzu alacağız. Ya da derneği arayarak ilgili bir kişi göndermelerini isteyeceğiz.

  1. Okullarda proje nasıl yürüyor?

Her okul özeldir. Ancak biz istiyoruz ki; haftanın bir günü iyilik günü olarak belirlensin, o gün sınıfların iyilik temsilcileri kumbaraları öğrenci arkadaşlarına ulaştırsın istiyoruz.

  1. Bu proje sadece Kayseri’de mi? Projeye destek ne düzeyde?

Hayır. Proje Türkiye’de 81 vilayette; okullarda, kurslarda, camilerde ve yurtlarda desteklemek isteyen herkese açık bir proje. Kayseri ise sadece sayısal olarak  değerlendirirsek: İstanbul, Ankara ve Sakarya’dan sonra 4. Sırada.

  1. Camiler, kurslar dediniz. Nasıl yani projenin içeriği “Her sınıfın bir yetim kardeşi var” Hani sadece okullarda bu proje uygulanmıyor mu?

Daha önce ifade etmiştim. Projeyi tasarlayan İnsani Yardım Derneği(İHH),bu proje de  paydaş olarak Milli Eğitim Bakanlığı başta olmak üzere, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Eğitim Bir-Sen sendikası ile de birlikte yürütüyor. İllerde ise bu kurumların birimleri olan müdürlükler, müftülükler ve temsilcilikler buna destek veriyor. Yani müftülüklerde camilerde cemaatten,  Kur’an Kursları’nda kursiyerlerden destek talep edebiliyor.

  1. Son olarak söyleyeceğiniz bir mesajınız var mı?

Bizim bir sloganımız var. “Yetim Gülerse Dünya Güler”. Hani çocuklar üzülmesin. Hele ki yetim çocuklar hiç üzülmesin istiyoruz. Topluma küsen değil, topluma güven duyan; insanları seven bir yetişkin olsun istiyoruz. Asıl mesajımız;

“Yetim sayısı çoğalmasın, yetime destekçi sayısı çoğalsın.”

GÜLDEN ÇOKTAN-RÖPORTAJ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.