OLUYOR MU SİZCE?
Ülkemizde her yıl binlerce öğrenci mezun olmakta. Peki, bu öğrencilerin yüzde kaçı sizce okuduğu bölümde çalışıyor. Ya da yüzde kaçı meslek sahibi olabiliyor? Ya da Türkiye’deki genç nüfusun yüzde kaçı işsiz? Buradan şu konuya varmak istiyorum. Herkes üniversite okuyacak diye bir şey yok. Ya da herkes üniversite okumayacak diye de bir şey yok. Önemli olan okuduğu okuldan ne kadar bir verimle mezun olduğu.
…
Görüyoruz ki şuan üniversitelerde verilen eğitimler genellikle akademik kalıyor. Sadece bir bölüm için bunları söylemiyorum… Genellikle mezun olan öğrenciler reel hayatla karşı karşıya geldikleri zaman çok büyük sıkıntılar yaşamakta. İnşaat Mühendisliği bölümü mezunu genç, işe girdiği zaman akademik bilgileriyle sınırlı kalıyor. Adam hayatında sadece üç kez gelmiş inşaat alanına. Ve ne oluyor biliyor musunuz, orada çalışan alaylı kesim mektepli mühendise saygı duymuyor çünkü bakıyor ki mühendis bir şey bilmiyor aslında. Yine ziraat mühendisliği bölümü mezunu gençlerde hayatında tarla bahçe görmemiş. Sadece okullarda ara sıra gittikleri hobi bahçeleri hariç. Birisi bu konuyla ilgili olarak, ziraat fakültelerinin durumu bu şekildeyken siz nasıl bu ülkenin tarımının yükselmesini bekliyorsunuz?
Şimdi yetkililerimiz çıkıp işte şu kadar üniversite yaptık. Şu kadar bunu yaptık. Peki, bu eğitim sisteminin iyi olduğunu mu gösterir. Okullardaki hocalar zaten kendi haline bırakılmış. Herkes birilerinin torpili ile gelmiş oturmuş. İki kitap, makale okuyup öğrencileri sınav yapıp sonrasında mezun edip ya da paralı yaz okullarına bırakmak değil. Bence, her kurumda olduğu gibi üniversite kadrolarında da bozulmalar meydana geldi.
Diplomalı mezunlar değil de meslekli, deneyimli mezunlar yetiştirelim. Zaten çoğu fakültelerin adı değiştirilip POMEM olmalı. Zira üniversitelerden mezun olup iş bulmayan gençlerimiz polis olmakta.