DİŞLERİMİZİ GÜNDE 3 DEFA FIRÇALAMALIYIZ
Erciyes Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yıldıray Şişman ile diş sağlığı üzerine konuştuk. Prof. Dr. Şişman, gazetemize yaptığı açıklamada: “Sağlıklı dişler için, günde üç defa diş fırçalamak önemlidir” dedi.
Sağlıklı dişler için altı ayda bir kontrol gerekiyor
Erciyes Üniversite Diş Hekimliği Fakültesi, Türkiye’nin önde gelen fakülteleri arasında yer alıyor. Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yıldıray Şişman, hastaya sunulan kaliteli hizmet nedeniyle yoğun bir çalışma sergileyen fakültenin bunun yanı sıra, ağız sağlığı ve doğru diş fırçalama tekniği konusunda, fakültede oluşturulan gönüllü doktorlar tarafından her hafta belirlenen ilköğretim okullarına giderek, öğrencilere diş sağlığı hakkında bilgi verildiğini, bu çalışmanın çok faydalı olduğunu ve bu yıl Sağlık Bakanlığı ile anlaşma sağlanarak sağlık bakanlığının desteği ile bu çalışmanın genişletilmesi düşünüldüğünü belirtti. Prof. Dr. Şişman: “Diş sağlığı ve bakımı, bireyler için vazgeçilmez bir alışkanlık olmalı. Maalesef Türkiye’de bu durum insanlar arasında yeni yeni oturmaya başlamış durumda. Diş ağrısı olmayan veya her hangi bir problemle karşılaşmayan kişiler kolay kolay bir diş hekimine başvurmuyorlar. Oysa sağlıklı bir bireylerin bile, en azından altı ayda bir diş kontrolünü yaptırması gerekiyor. Dişte çürük oluşmaya başladığı zaman hemen hissedilmiyor ve bu çürük ancak orta seviyeye veya ileri seviyeye geldiği zaman kendini gösteriyor. Bu durumda da siz çürük şikâyeti veya diş ağrısı ile hekime başvurduğunuzda, daha basit tedavilerle problem giderilebilecekken dişiniz için geç kalmış olabiliyorsunuz. Zamanında ve erken müdahale ise diş kaybının önüne geçmemizi sağlıyor. Bu yüzden altı ayda bir yapılacak diş kontrolleri de büyük önem arz ediyor” dedi.
“Diş çürüğü önemli halk sağlığı problemlerinden biridir”
Diş sağlığının bireyin vücut sağlığı ile de bağlantılı olduğunu kaydeden Prof. Dr. Yıldıray Şişman, yapılan pek çok araştırmanın diş rahatsızlıklarının beraberinde mide ve kalp sorunları da doğurabildiğini aktararak: “Genel sağlığın ayrılmaz bir parçası olan ağız ve diş sağlığı; iletişim kurabilmek, beslenebilmek, iyi hayat standartlarının sağlanabilmesi, bireysel ve sosyal olarak kendine güvenli bireylerin yetişebilmesi için şarttır. Son 30 yılda şeker içeriği zengin olan batılı beslenme tarzına geçilmesinde gelişmekte olan ülkelerdeki ekonomik, sosyal ve politik değişiklikler önemli ölçüde rol oynamıştır. Şeker tüketimindeki bu artışa bağlı olarak çürük seviyesinde de buna paralel artış gözlenmiştir. Özellikle gelişmiş ülkelerde flor kullanımı gibi koruyucu yöntemlerin uygulanmasına bağlı olarak diş çürüğünde ciddi bir azalma görülse de hâlâ her yaştan, her sosyo-kültürden insanı değişik şekillerde etkilemeye devam etmektedir. Diş çürüğü, diş sert dokularının mikroorganizmalar tarafından yıkımı ile ortaya çıkan patolojik olaylar zinciri olup, dünyanın birçok ülkesinde önemli halk sağlığı problemlerinden biridir. Diş çürüğü şüphesiz en sık rastlanılan diş hastalığıdır. Diş çürüğü erken tespit edilmez ve uygun yöntemlerle tedavi edilmez ise etkilenen dişin canlılığının kaybı ve bunu takiben dişte enfenksiyonlar hatta ilgili dişin kaybı ile sonuçlanır” diye konuştu.
Doğru diş bakımı nasıl olmalı?
Prof. Dr. Yıldıray Şişman, diş bakımının doğru şekilde gerçekleşebilmesi için günde üç kez her öğünün ardından dişlerin fırçalanması gerektiğini kaydederek: “Öğün aralarında da özellikle şekerli besinlerin ardından, macun kullanımı olmasa bile muhakkak su ve fırça ile dişlerin temizliği yapılması gerekir. Ayrıca ne kadar ideal fırçalama yapılırsa yapılsın sağlıklı ve hastalıklı ağızlarda dişlerin arayüz bölgelerindeki besinler tamamen temizlenemeyeceği, dişlerin arasında kalan ve temizlenemeyen besinlerin de ilerleyen dönemlerde diş çürüğüne neden olacağı, bu nedenle de diş hekimlerinin tarifi doğrultusunda diş ipi ve ara yüz fırçasına başvurmak gerekir. Özetle bir bireyin diş sağlığını koruması için, düzenli fırçalaması ve yılda bir veya iki kez muhakkak bir diş hekimine muayene olması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.
Haber: GÜLDEN ÇOKTAN