BÜSAM, GELECEĞE YÖNELİK PROJELER ÇİZECEK
Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Büyükşehir Stratejik Araştırmalar Merkezi (BÜSAM)’ı kamuoyuna tanıtarak, “, şehir araştırmaları yaparak şehrin geçmişini anlamaya, bugününü anlamlandırmaya ve geleceğe yönelik projeler çizmeye yarayacak bir proje” dedi. Kayseri’yi 2023’e, 2053’e hazırlamak için gelecek stratejilerini şimdiden hazırlamak gerektiğini vurgulayan Başkan Çelik, BÜSAM’ı bu gerçeklerden hareketle kurduklarını belirtti.
DURMADAN ÇALIŞACAĞIZ
BÜSAM’ın, şehir araştırmaları yaparak şehrin geçmişini anlamaya, bugününü anlamlandırmaya ve geleceğe yönelik projeler çizmeye yarayacak bir proje olduğunu ifade eden Başkan Mustafa Çelik, “Bu anlamda BÜSAM, Kayseri’nin somut ve somut olmayan kültürel mirası hakkında araştırmalar yapacak; sosyal, kültürel, sanatsal, ekonomik, tarihi çalıştaylar düzenleyecek; Kayseri’nin değerlerinin tanıtımı konusunda çalışmalar yapacak; Kayseri ile ilgili her türlü verinin toplanması ve verilerin analiz edilerek raporlar hazırlanmasını sağlayacak ve Kayseri’yi ilgilendiren her konuda saha araştırmaları yapacak” diye konuştu.
DÖRT ÇALIŞMAMIZ VAR
BÜSAM’ın çalışmalarını dört başlıkta dile getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Çelik, “Bunların ilki süreli ve süresiz yayınlar olacak. Bu anlamda ilk çalışma ‘Şehir Kültür Sanat Dergisi’ olmuştur. Bu derginin iki sayısı çıkmış, üçüncü sayısı da hazır hale getirilmiş ve baskıya verilmiştir. Ayrıca ‘Düşünen Şehir’ adıyla daha akademik bir dergi daha çıkarılacaktır. Bu dergi çok özel bir dergi olacak. Dergilerimizin yanı sıra yapılacak araştırmalar sonunda çıkacak yayınlar da olacak” ifadelerini kullandı.
BÜSAM bünyesindeki ikinci çalışmanın Şehir Akademi olacağını dile getiren Başkan Mustafa Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü; “Şehir Akademi, şehir felsefesi, şehir tarihi, şehir yönetimi, şehir estetiği, şehir kültürü, şehir mimarisi, şehrin hafızası ve geleceği üzerine düşünce ve araştırma eksenli faaliyetleri amaçlayan bir oluşumdur. Akademinin 3 Mart’ta başlayacak olan seminerleri için genel bir duyuru yapılmamasına rağmen 550 kişi kayıt yaptırdı. Biz 150-200 kişilik seminerler şeklinde bir çalışma düşünüyoruz. Haftada iki gün seminer çalışmalarımız olacak ve sadece kayıt yaptıranlar gelecek. Ayda bir de herkese açık paneller olacak. Ayrıca ayda bir yine kayıt yaptıranlara yönelik konferanslar düzenlenecek. Bu çalışmaların yanında akademi bünyesinde ihtisas atölyeleri açacağız. Özel konularda açılacak atölyelerde 30-40 kişilik ekiplerle çalışmalar yapılacak.”
ŞEHİT ARAŞTIRMALARI YAPACAĞIZ
BÜSAM’ın ayrıca şehir araştırmaları yapacağını da ifade eden Çelik, “Bu çalışmaları işin uzmanlarına yaptıracağız. İlk ele alacağımız konu göç ve nüfus araştırması olacak. Göçün kent hayatına etkisi, entegrasyonu, eğitimle ilgili getirdiği sorunlar gibi derinlemesine araştırma yapacağız. Araştırmanın sonuçlarını ilgililere ulaştıracağız. Bunun yanı sıra Kayseri sanayicisinin profilini çıkarmak istiyoruz. Gençlik sorunlarının ciddi manada irdelenmesi gerekiyor. Bunlar gibi pek çok konuda araştırmalar yapılacak” dedi. BÜSAM’ın dördüncü ana fonksiyonunun çalışma komisyonları olacağını ifade eden Başkan Mustafa Çelik, “Kalıcı olacak olan çalışma komisyonları 12 ay çalışacak. Sanayide, akademide, bürokraside, kültürde ve sanatta gelecek vadeden gençlerimizi ‘Gelecek Vadedenler Komisyonu’ başlığı altında toplayalım istiyoruz. Bu gençlerin elinden tutup ihtiyaçları nelerse karşılayacağız. Ayrıca, şehirde senelerce yaşamış ve tecrübe deposu haline gelmiş büyüklerimizle ilgili de ‘Kıdemliler Komisyonu’ kurmak istiyoruz. Bir de sürekli yanımızda olacak Strateji Geliştirme Komisyonumuz olacak. BÜSAM’ın yapacağı çalışmaların tamamını bu komisyon değerlendirip bizlere sunacak” şeklinde konuştu. -H. KÜRŞAT AÇIKGÖZ