ZİKRİ YANLIŞ ANLIYORUZ-1

Sözcük olarak anma, hatırlama anlamına gelmektedir. Allah’ı anma, hatırda tutma gibi anlamlarda kullanılır. Konumuzla ilgili zikir, Allah’ı zikretmek kulluğumuzun en büyük özelliği olmalıdır.

Zikir, sanıldığı gibi sadece belli sözlerin tekrarı ile mi gerçekleşir, yoksa Allah’ı düşüncemizde ve yaşantımızda söz sahibi yaparak, Allah’ın yasalarına, emirlerine göre hareket edip koyduğu ölçülere göre yaşamakla mı gerçekleşir?

Yani zikir Ey Allah’ım senin olmadığın hiçbir yer, senin görmediğin hiçbir şey, senin duymadığın hiçbir söz olamaz. Seni bu şekil, sürekli aklımda tutarak, her zaman benimlesin, bütün davranışlarımda, gizlide, açıkta, her yerde ve her zamanda beni gördüğünü, duyduğunu, bildiğini, hiçbir şeyin senden gizli kalamayacağı bilincinde olmalıyım mı demektir?

Zikir, geleneğin yaptığı ve uyguladığı gibi bir takım sözlerin veya kelimelerin belirli sayılarda tekrar edilerek söylenmesi demek değildir. Zikir, Allah’ı sözle anmak değil, gönülden onaylayarak bilinçli bir şekilde O’nun hükümlerine teslim olmaktır.

Yoksa yüzlerce binlerce kez La İlahe İllallah sözünü tekrar etmekle Allah’ı zikretmiş sayılmayız.

Elbette ki Allah’ı anmak zikretmek şarttır, ancak bu anma nasıl olacaktır?  Allah’ı anmak zikretmek mutlaka tespihle ve belli sözleri tekrar etmekle mi olacak?  Yoksa, Yüce Allah’ın Kur’an’da emredip, buyurduğu, namazla, hacla, zekatla, cihatla yalan söylememekle, kul hakkı, kamu hakkı yememekle, dedi kodu yapmayıp, yalan söylememek, helale helal, harama haram olarak hayatımızda fiili olarak yaşamak mı, her an her yerde aklımızdan hiç çıkartmamakla mı olmalıdır?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.