KOCASİNAN BELEDİYESİ ÇİFTÇİYE BEYAZ ÇİFT 15 TON TOHUM DAĞITTI
Kocasinan Belediyesi, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğiyle üreticiyi desteklemek amacıyla çiftçiye 15 ton beyaz sertifikalı mercimek, aspir, fasulye ve nohut tohumu dağıttı.
Yenimahalle’de bulunan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Kampüs Alanında düzenlenen programa; Başkan Ahmet Çolakbayrakdar’ın yanı sıra İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, Kocasinan İlçe Tarım ve Orman Müdürü Abdülaziz Yıldırım, Kocasinan Ziraat Odası Başkanı Abdülkadir Güneş, mahalle muhtarları ve çiftçiler katıldı.
Kocasinan’daki çiftçilerin yapmış oldukları tarımsal üretimler ve hayvancılık üretimlerinin tüm Kayseri’nin yaklaşık yüzde 20’sini oluşturduğunu söyleyen Kocasinan Belediye Başkanı Çolakbayrakdar, “Göreve başladığımda dediler ki ‘Kayseri çerezlik ay çekirdeğinde Türkiye’de aranan bir marka. Bizim çerezlik ay çekirdeğimiz, çok tüketilen çok aranan birinci sınıf ürün.’ Tabi takdir edersiniz ki ziraatla ilgim alakam sadece ziraatla uğraşmayan dışarıdan bir insanın alakası kadardır. Bu işle ilgilenenlerden öğrendiğimiz de hakikaten ay çekirdeğinde Kayseri aranan bir ürün. Bir numara, ya Kayseri Kocasinan ya da Denizli Çivril. Bundan sonra tarımla olan alakamız biraz daha artmaya başladı. Kocasinan’daki çiftçi kardeşlerimizin yapmış oldukları tarımsal üretimler ve hayvancılık üretimleri tüm Kayseri’nin yaklaşık yüzde 20’sini oluşturuyor. 5’de 1’i Kocasinan’da üretiliyor. Böyle olunca dedik ki, bu kadar güçlü bir altyapımız var ise bu işle biraz daha fazla ilgilenmemiz lazım. İşin bir diğer tarafında da tarımsal üretim şehrin ekonomisini büyütmek adına da değerli ve önemli. Muhakkak ki teknolojik üretim, sanayi üretimi, diğer ekonomik faaliyetler, turizm gelişmesini isteriz, daha fazla olmasını isteriz ama daha önemlisi de tarımsal üretimin büyümesi ve artması. Göreve geldiğimiz günden bugüne kadar bu noktada yapmış olduğumuz birçok faaliyette, birçok çalışmada karşımıza çıkan şöyle bir handikap da var ki bizim çiftçimiz üretiyor ama bu işi yapanlar, bir sonraki kuşaklara, gençlere, çocuklara devretme noktasında biraz sıkıntımız var. Büyükler bu işi yapıyor ama çocuklar babalarının dedelerinin işini tercih etmiyorlar. Eğer ki biz Kayseri’de Kocasinan bölgesinde bu işte tarımın yüzde 20’si bizde diyorasak bu yüzde 20’yi devam ettirebilmek için önümüzde aşmamız gereken bir sorun var, gençlerin tarımsal üretime girebilmesi için, tarımsal üretimi devam ettirebilmesi için bunun önünü açacak stratejiler, politikalar üretmek lazım” şeklinde konuştu.
Tarımsal altyapımızı güçlendirmek ve daha fazla üretim yapabilmek için kendisinin ve ekibinin her zaman hazır olduğunu belirten Çolakbayrakdar, “Bize sadece tohum dağıtmak yetmez. Sadece tohum dağıtmak bizim ölçeğimizdeki bir belediye için kolay bir iş ama bir strateji bir politika geliştirip çiftçimizin sayısını artıracak ürünümüzün sayısını çeşitliliğini artıracak işler yapmamız lazım. Pandemide gördük ki eğer şehir kendi kendine yetemiyor ise olağanüstü şartlarda şehir gıda olarak kendi kendine yetecek üretim sağlamıyor ise o şehir o dönemlerden sonra aç kalabiliyor veya zorluk yaşayabiliyor. Bundan dolayı da dünya üzerinde artık şehir tanımları ile ilgili dirençli şehirler, kendi kendine yetebilen şehirler, güvenli şehirler, gibi kavramlar gün yüzüne çıkmaya başladı. Bizim de şehrimizi geleceğe taşıma noktasında en önemli yapacağımız şeylerden bir tanesi de tarımsal altyapımızı güçlendirmek olmalı, daha fazla üretim yapabilecek potansiyelimizi gün yüzüne çıkartmamız gerekiyor. Bu noktada ben ve belediyemdeki bütün ekip arkadaşlarım hazırız” ifadelerini kullandı.
‘1 METREKARE BOŞ ALAN BIRAKMAYA TAHAMMÜLÜMÜZ YOK’
Devletin her zaman çiftçinin yanında yer aldığını ve destek verdiğini dile getiren İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin de “Son 4 yıl içerisinde Kayserimizde başlamış olan bir tohum desteği her geçen yıl biraz daha artarak devam ediyor. Bakanlığımızın başlatmış olduğu, Pandemi ile başlamıştık ondan sonra da üreticilerimizin istedikleri tohumlara daha rahat ulaşabilmeleri için yerel yönetimler bu konu da ellerini ve kollarını taşın altına koymaya başladılar. Bundan sonra ki süreçte de yine aynı şekilde belediyelerimizin desteğinin yine artarak devam edeceğini düşünüyoruz. Bizim hedeflerimizden bir tanesi şu, bizim artık 1 metrekare boş bir alan bırakmaya tahammülümüz yok. Bunun için de yapacağımız en iyi işlerden bir tanesi nadas alanlarının daraltılması ve bunda da 4 yıl önce başlamış olduğumuz aspir, nohutlar var. Burada bizim artık suyu az tüketecek, daha az masrafla daha çok gelir elde edebileceğimiz ürünlere yönelmemiz lazım” diye konuştu.
‘KAYSERİ ÜRETİYOR, TÜRKİYE TÜKETİYOR’
Kocasinan Ziraat Odası Başkanı Abdülkadir Güneş’te konu hakkında şunları söyledi: “Kocasinan ilçemiz, her ne kadar merkez statüsünde olsa da Kayseri’de hatırı sayılır tarım ve hayvancılığı kapsıyor. Tavukçulukta, Balıkçılıkta, ay çekirdeğinde, şeker pancarında, nohutta, arpada ve buğdayda ilçemiz güzel bir potansiyele sahip. Bu nohut, aspir tohumu dağıtımı projelerinin yapımında emeği geçen herkese teşekkür ederim. İnşallah Kayseri üretiyor, Türkiye tüketiyor. Belediyenin işlerini sadece yol, kaldırım yapmak olarak bilirdik, ama demek ki belediye isterse tohum da dağıtıyor, sulama projeleri de yapıyor, arazi yolları da yapıyor. Kocasinan’ımızda üretim artıyor, nadas alanları daralıyor. Bundan çok mutluyuz. Bizde Kocasinan çiftçisi olarak üretmeye her zaman hazırız. Biz üreteceğiz eğer biz üretmezsek toplum aç kalır, 85 milyon nüfusu beslemek zorundayız, 40 milyon turisti beslemek zorundayız, 10 milyon mülteciyi beslemek zorundayız. Eğer çiftçi olmazsa bunlar üretilmez, dışarıdan gelenle de kimsenin karnı doymaz.”