BAĞLAMIŞ: “ÇİFTÇİMİZİN KULLANDIĞI MAZOT ÖTV’SİNİN ACİLEN KALDIRILMASI GEREKİYOR”
Kayseri Ticaret Borsası 2021 yılı değerlendirme ve Borsa Sanal Market E-Ticaret Sitesi Lansman toplantısı yapıldı. Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Recep Bağlamış toplantıda 2022 yılındaki tarım ve hayvancılık alanında acil çağrıda bulunarak, “Çiftçimizin kullandığı mazot ÖTV’sinin acilen kaldırılması gerekiyor” dedi.
Toplantıda tarımdaki yapısal sorunların çözülmesi, tarımsal üretim ve ticaret politikalarının güçlendirilmesi adına çalışmalar yapılması gerektiğinin altını çizen Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Recep Bağlamış, “Türkiye’de Tarım ve hayvancılık sektörüne daha fazla destek verilmelidir. Artan maliyetler gerektiğinde devletimizce sübvanse edilmelidir. Bu sayede tarımsal üretimden sağlanan gelir ve hayvansal üretimden sağlanan gelir artacak Üreticilerimiz, üretimleri dolayısıyla elde ettiği gelirleri yine yatırıma harcayacaktır. Her tarımsal ve hayvansal ürün fiyatları yükseldiğinde üreticimizin üzerinden ithalat baskısını kaldırmalıyız. İlimizde modern Tarıma dayalı ihtisas OSB kurulum çalışmalarını hızlandırmalı doğru bölgelere doğru yatırımları götürmeliyiz. Biz bu noktada Kayseri Ticaret Borsası olarak Kocasinan elmalı bölgesinde Sera ihtisas OSB Kurulması adına çalışmaları tamamlamak üzereyiz ama yeterli görmüyoruz” diye konuştu.
Kayseri Ticaret Borsası’nda 2020 ve 2021 yılında işlem gören bazı ürünleri kıyaslayan Bağlamış, “Kayseri Ticaret Borsamızda 2020 yılında 322 ton pastırma işlem görürken, 2021 yılında 413 ton pastırma işlem görmüştür. 2020 yılında 2121 ton sucuk işlem görürken, 2021 yılında 2450 ton sucuk işlem görmüştür. 2020 yılında 11 bin ton kabak çekirdeği işlem görürken, 2021 yılında 13 bin ton, Kabak çekirdeği işlem görmüştür” ifadelerini kullandı.
BAĞLAMIŞ’TAN TARIM VE HAYVANCILIK ALANINDA ACİL ÇAĞRI
Recep Bağlamış 2022 yılındaki tarım ve hayvancılık alanındaki beklentilerinden bahsetti. Beklentileri ise şu şekilde sıraladı: “Çiftçimizin kullandığı mazot ÖTV sinin acilen kaldırılması gerekiyor. Çiftçimize Gübrede en az %50 gübre desteği verilmesi gerekiyor. Çiftçiye ekim dikim, kuyu açımı, sulama işlemlerinde Elektrik bedelinde en az %25 indirim yapılması gerekiyor. Et ve Süt Kurumu karkas et alım fiyatını güncelleyerek, üreticinin zararını gidermeli, kesim fiyatını acil olarak 60 TL Bandına yükseltmelidir. Yem Bitkilerine kullanımına %50’ye kadar destek verilmelidir. Toplulaştırma ve arazi edinimi çalışmalarını hızla tamamlanmalı. Kullanılmayan mera ve yaylakları hayvancılığa açılmalı, ıslah çalışmalarına ağırlık verilmeli ve otlatma kapasitesi güçlendirilmelidir. Tarım ve tarımsal sanayiye dayalı organize sanayi bölgelerini hızla yaygınlaştırılmalı, hibe ve destekler artırılmalıdır. Teknolojik seraların desteklenmesi için politikalar geliştirilmelidir. Planlı tarım sistemi kurulmalı, Ülkenin bölgelere ayırılarak, ürün haritası çıkarılmalı, kotalı üretim yapılması amacıyla sistem kurulmalıdır. Havza bazlı destekleme modeline geçilmelidir. İthal ettiğimiz yem bileşenlerinin ülkemizde üretilmesi amacıyla teşvik sistemi ve fonlama kanalı oluşturularak dışa bağımlılıktan kurtarılmalıdır. Yüksek katma değerli ithal girdiler olan büyük ölçekli hayvancılık yem yatırımları teşvik edilmelidir. Gereken durumlarda kamu özel sektör ortak projeleri hayata geçirilmelidir. Büyük Ölçekli hayvan yem yatırımlarını ayrı bir fon oluşturularak devlet tarafından desteklenmelidir, Süt tozu, yumurta tozu vb. üretim fabrikalarının kuruluşuna destek verilecek fonlar oluşturulmalıdır, Tohum, fide, fidan geliştirilmesi için, ıslah merkezleri gen bankaları oluşturulmalıdır. Lisanslı depoculuk, laboratuvar, satış salonu sistemlerinin Tüm Türkiye’ye yayılması gerekmektedir. Hayvancılıkta sütcül ve etçil ırklar geliştirilmesi için merkezler kurulmalıdır, Tarım sigorta sistemin tamamen yenilenerek üreticilerin yararına bir sistem kurulmalıdır.”