BELİNİZ NEDEN AĞRIYOR?

Hepimizin hayatının bir döneminde en az bir kez karşılaştığı bel ağrısı, yaşam kalitesini belirgin oranda düşürebiliyor. Bel ağrılarının en çok bel ve çevresinin aşırı zorlanması, bel fıtığı ve bel kayması gibinedenlerden kaynaklandığını belirten Acıbadem Kayseri Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Filiz Ateş,kişilerin günlük aktivitelerini önemli oranda etkileyen ve tedavi gerektiren bel ağrıları ile ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı.

 

 

Pek çok sebebe bağlı olarak ortaya çıkan, kimi zaman dayanılmaz ağrılara sebep olan,hareketleri kısıtlayan, yürümeyi, ayakta durmayı, oturmayı zorlaştıranbel ağrıları,kişinin hayatını yaşanılmaz hale getirebiliyor. Bel ağrılarının, kaslar ve bağlar gibi yumuşak dokuların zorlanması gibi basit ve geçici nedenlere bağlı oluşabileceği gibi, omurlar ve disklerdeki bozulmalar nedeniyle de görülebildiğini söyleyen Dr. Filiz Ateş,“Büyük çoğunluğu, mekanik olarak adlandırılan bel çevresi yapılarının zorlanması, bel fıtıkları, omurların kaymaları ya da doğumsal bazı omurga sorunlarına bağlı olabiliyor. Küçük bir kısmı iltihabi romatizmal hastalıklara, bazı enfeksiyon hastalıklarına, karın içerisindeki organ hastalıklarına ya da tümöre bağlı olarak ortaya çıkıyor” diyor.

 

 

Nedenleri çok çeşitli

 

Yetişkinlerin yüzde 80’inin yaşamlarının bir döneminde en az bir kez bel ağrısıyla karşılaştığını dile getiren Dr. Filiz Ateş,bel ağrısının şiddetinin kişiden kişiye farklılık gösterebildiğini söylüyor. Bel ağrısı birdenbire ortaya çıkabileceği için, kesin nedeni her zaman tam olarak bilenemiyor.Birden çok sebebe bağlı olarak görülen bu ağrıların, kas ağrıları, bel kayması, kireçlenme, kemik erimesi gibi tetikleyicileri de olabiliyor. Dr. Filiz Ateş,ayrıca yaşam şeklinden kaynaklanan bel ağrılarına dikkat çekiyor: “Duruş bozuklukları, fazla kilo, stres, hareketsizlik, ağır yük kaldırma, yanlış ve aniden eğilme, uzun süre araba kullanmak, aşırı sigara ve alkol tüketimi gibi durumlarda bel ağrısına yol açan faktörler arasında…”

 

 

Gece gelen ağrıya dikkat

 

Bel ağrıları tedavisinde geç kalınmadan doktora başvurulması gerektiğini söyleyen Dr. Filiz Ateş, özellikle şu şikayetleri olan kişilerin acilen doktora görünmelerini belirtiyor:

 

  • Ağrının süresinin uzaması ve şiddetinin artması,
  • Bel ağrısına eşlik eden ve kısa zamanda geçmeyen bacakta uyuşma, kas güçsüzlüğü, ağırlaşma hissi, idrar kaçırma vesinir basısı bulgusunun olması,
  • Ağrının özellikle geceleri olması,
  • Bel hareketlerinde tutuklukla birlikte ateş, kilo kaybı, bel bölgesinde belirgin hassasiyet bulunması.

 

 

Egzersiz bel sağlığını koruyor

 

Bel ağrılarında neden ne olursa olsun, ağrıyı hafifletmek ya da önlemek mümkün. Tedavinin amacı; öncenedenin belirlenmesi sonra hastalığa bağlı tedavi ve ileriye yönelik korumanın öğrenilmesi. Tedavide ağrı kesici veya kas gevşetici ilaçlarınfaydalı olabileceğine değinen Dr. Filiz Ateş, “İstirahat etmek, fizik tedavi yöntemlerinden yararlanmak ve düzenli egzersiz aynı derecede kişinin iyileşmesinde yardımcı olur” diyor.

Günlük yaşantıda uyuma, ayakta durma, oturma, eğilme gibi tekrarlanan hareketlerin doğru yapılması da bel bölgesini büyük ölçüde koruyor.Aynı şekilde, bel bölgesi kaslarının güçlendirilmesi ve kaslara esneklik kazandırılması, bel oyuğunun normal açısının korunması, omurlar ve diskler üzerine binen yükün kaslara aktarılmasını sağlıyor. -KURUM BÜLTENİ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.