EŞİM MADDE BAĞIMLISI

 

İyi günler Dilek Hanım…. Benim eşim yaklaşık 15 yıldır alkol kullanıyor. Son zamanlarda her gün içmeye başladı. Yanında esrar içtiğine de şahit oldum . Daha ne kullanıyor bilmediğim var mı bilmiyorum. Kafaya takacak belirgin bir sorunumuz da yok. Severek evlendik. İyiydik fakat bu alkol bizi birbirimizden uzaklaştırdı. Nasıl davranacağımı bilemiyorum. Sizce ben nasıl davranmalıyım?

İyi günler değerli okurum… Bağımlı olan kişinin kaderini yanındaki en yakın kişiler belirliyor diyebilirim. Dolayısı ile onların hayatına yön veren de bağımlı kişi oluyor. Bağımlılıkta tek bir kişi bağımlı değildir. Artık bu durum bütün aileyi kapsar. Herkesi etkiler.  Çocukların beklentisi karşılanamaz . Bu açıdan da bir kaos yaşanır. Yani bağımlı kişi yaptığı bu içici hareketle bir aileyi sarsar. Bağımlılık bir aile hastalığıdır ve aile bireylerinin hepsini etkiler.Kişinin alkolizmi duygusal, sosyal ve genellikle fiziksel olarak ailenin her bir üyesini etkiler.Burada da en büyük rol bağımlı kişinin eşine düşer.Yani size. Bana yazdığınıza ,çare aramaya başladığınıza göre artık aile bütünlüğünüz ciddi anlamda sarsılmaya başlamış. Ve siz bu durumun bilincindesiniz. Bu açıdan baktığımızda yönlendirmeye açık , bilinçli bir bağımlı eşi görüyorum.

Ailesistemleriyaklaşımınagörebağımlıkişiileyakınilişkide bulunankişiler(eşler,anne-babalarvb.)eşbağımlılıksüreciyaşarlar.

Bağımlılarınyakınlarınıngüçlüvebaskın,kontrolcüoldukları,başlangıçtabağımlıkişiyikontroletmeyeçalıştıkları,dahaileri aşamalardaisesuçlama,yargılamadavranışlarısergiledikleri görülmektedir.

Burada sizin psikolojiniz çok önemli  ve eşinizle iletişim şekliniz. Eğer normal şartlar altında  iletişim kurmakta zorlanan bir eş idi iseniz ilk önce temel iletişim becerileri ile ilgili araştırma yapmalısınız. Çünkü kullandığınız dil ,yaklaşım biçiminiz çok önemli. Devamlı suçlayıcı , yargılayıcı bir konuşma üslubunuz varsa bir adım bile ileri gidemezsiniz. Anlatımınızdan son yıllarda iletişimde sıkıntılar yaşıyorsunuz .Eşinizi alkole ve maddeye iten sebebleri irdelemek gerekiyor. Alkol mü sizi birbirinizden uzaklaştırdı yoksa siz birbirinizden uzaklaştığınız için mi eşiniz alkole sarıldı. Bunların ciddi şekilde araştırılması gerekiyor. Fakat detay bilemediğim için genel bilgiler vereceğim.

Araştırmalara göre ; bağımlı eşi çok fazla sorumluluk alarak,

  • bağımlı kişiyi kontrol ederek,
  • kendinden ödün vererek,
  • duygularını ve olumsuz düşüncelerini

bastırarak

diğerine endeksli bir yaşam şekli oluşturmaktadır.

Burada denge çok önemli , kurtarıcı pozisyonunda olup kendinizden çok fazla ödün verdiğinizde “tükenmişlik sendromu” na giriyorsunuz ve faydanızdan çok zararınız dokunmaya başlıyor. Sürekli kendinize feed-back (geri bildirim) vermeniz gerekiyor. Yani sürekli kendinizi kontrol etmeniz. Ben eşime ne kadar faydalı olabiliyorum? Eğer kırıcı, yargılayıcı bir pozisyonda iseniz lütfen orada durun ve ilk önce kendinizle ilgili bir şeyler yapın . Yani sizin bir kurtarıcıya ihtiyacınız var. Kendinizi yenilemelisiniz ki eşinize ve çocuklarınıza faydalı olasınız. Uçaktaki gibi, herhangi bir sorun halinde  oksijen tüpünü ilk önce kendi ağzınıza sonra yanınızdakinin ağzına vermelisiniz.

Bunun yanında çözümü sadece bağımlı olan kişiden beklemek de çok yanlış . Yani çözüm üretici değil de sadece sorunu dile getirici pozisyonda olmamak lazım. Sorun odaklı değil çözüm odaklı olmalısınız.

Eşinizi alışkanlıklarından kurtulma yolunda bir doktora gitmeyi önerebilirsiniz. Kabul etmiyor diyeceksiniz. Sebebine gelince basamakları atlıyorsunuz. İlk önce iletişiminizi  düzelteceksiniz, onun yanında olduğunuzu ona hissettireceksiniz daha sonra ikna sürecine gireceksiniz.Genelde bu kısım atlanıyor. Eşiniz sizi karşısında değil yanında görecek.

Umarım bu sorunu çok rahat bir şekilde atlatırsınız. Her zaman diyorum sevgi,ilişki emek ister . Ama doğru emek . Genelde hepimiz emek veriyoruz fakat doğru adımlar olmadığı zaman hiçbir işe yaramıyor.

Allah yardımcınız olsun….

DİLEK ALBAYRAK

SOSYOLOG AİLE DANIŞMANI

e-mail:dilek@albayrakgy.com.tr

gsm:0533 342 85 51

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.