FATİHA SURESİ-2
6- “Bize doğru yolu göster ve nasip eyle”.
Fatiha Suresinde, “bizi doğru yola yönelt, nimet verdiklerinin yoluna, gazaba uğrayanların ve sapıkların yoluna değil.” diye dua etmiş oluyoruz.
Dikkatlice düşünür ve anlarsak surede üç yoldan bahsediliyor.
- a) Nimet verilenlerin yolu.
- b) Gazaba uğrayanların yolu,
- c) Sapıkların yolu.
Türkçemizde yol, “gidilen yer, hayat tarzı, dünya görüşü” gibi manalara gelir. İyi birisi için o insan doğru yoldadır, o kişi iyi yoldadır denir. Kötü biri için de o insan kötü yoldadır, gittiği yol, yol değil denir.
Bu ayetin bel kemiği omurgası yoldur. O yolun doğrusuna uyan kurtulur. Eğrisine uyanlarsa sapıtır.
7- Kendilerine lütuf ve ikramda bulunduğun kimselerin yoluna ilet; gazaba uğramışların, azıp sapmışların yoluna iletme, nasip etme.
Burada ceza günü, ahirette herkesin hesaba çekilip iyilerin iyi karşılık bulacağı, kötülerinde kötü bir karşılık bulacağı hesap ve mahkeme günüdür, zamanıdır.
Doğru yol, Allah’ın Kur’an’daki belirttiği yol, Hz. Peygamber’imizin tebliğ ettiği ve hayatında yaşadığı yol ve o yola uyanlar demektir. Lütuf, ikram ve ihsanda bulunulmak da Allah’ın bu doğru (sıratımmustakim olan) yoluna uymak ve gitmektir.
Gazaba uğrayanların, doğru yoldan sapmanın sadece Hıristiyanlar ve Yahudilerle sınırlı olmadığı, Allah’ın emrine ve Kur’an’daki İslami emirlere uymayan herkesin, isterse adı Müslüman olsun, bütün kötüler olduğu bildiriliyor.
Fatiha suresinde ibadet, yardım dilemeden öne alınmıştır. Kur’an bize şunu öğretiyor: Birşeyi elde etmeyi istemeden önce onu bize kazandıracak sebeplere başvurmamızı istiyor. Yüce Allah’ımız sünnetullahında yani yaratışında bir sebepler ve sonuçlar sistemini düzen ve denge kuralını hakim kılmıştır. Sebeplere sarılıp yapmadan sonuç beklemek kural ve düzene ters düşer, aykırı olur. Sebeplere başvurmak her şeyden önce fiili bir olaydır. Bu fiili olay halledildikten sonra sözlü başvurudan yani duadan sonuç beklenir. Bunun dışında davranmak, ilahi iradeye, yani Allah’ın koyduğu denge sistemine kafa tutmak olacağından sonuçta kayıptan başka birşey ortaya çıkmaz.
Fatiha suresinde hayranlık verici bazı tesbitler de görüyoruz. 5 tane Allahlık vasfı niteliği sıfatı var. 5 tane de kulluk vasfı niteliği var.
Allah’lık vasfı niteliği:
1-Allah
2-Rab
3-Rahman
4-Rahim
5- Malik
Kulluk vasfı niteliği:
1-Kulluk vasfı niteliği
2-Kulluk etmek, ibadet etmek, yardım dilemek
3-Hidayete ulaşmak isteği
4-İstikamet isteği
5-Nimet isteği (Y.N.Ö.)