GELENEKSEL FESTİVAL GELENEKSEL OLUR MU?
Kayseri yeni bir festivale kavuştu. Geleneksel ulusal el sanatları festivaline. Festivalin henüz birincisi düzenleniyor. Hem ilk hem de süresi oldukça kısa sadece dört gün.
Alışmışız öyle bir iki hafta süren festivallere o yüzden süre kısa geliyor.
Festivalin Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kayseri Valiliği, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün katkılarıyla düzenlendiğini söylemeden geçemeyeceğim oldukça önemli kurumlardankatkılar.
Festival Mimarsinan Parkı’nda düzenleniyor, 30 ilden tamı tamına 35 sanatçı katılım sağlamış. Öyle ki azımsanmayacak bir rakam.
El sanatları dedik, sanatçılar katılım sağlıyor dedik. Peki neler var bu festivalde kaç stant derseniz; çini, oyuncak, kukla, baston, telkari, ipek dokumacılığı ve halı gibi el sanatları alanında yaptıkları çalışmaları söyleyebilir size.
Aslına bakarsanız böylesi bir festivalin düzenlenmesi noktasında geç kalınmış olduğu görüşündeyim.
Kayseri’nin anadolu’nun en önemli şehri olduğunu bir takım el sanatları alanında bilinir olduğunu hesaba katarsak festival düzenleme noktasında geç kalınmış oluyor.
Bu tür festivalin haricinde genel anlamda Kayseri’yi festival fakiri bir şehir olarak görüyorum. Tabi festivallerle anılır kimi güzide şehirlerle yarışamaz ama kayseri valiliği, belediye başkanlığı bakanlıkların desteğini alarak festival konusunda şehrimizi kalkındırmalılar.
1.si düzenlenen bu festivalin süresi kısa olsada katılımın yoğun olması daha uzun yıllar devamının geleceğini işaret ediyor. Öyle de olmalı orası ayrı.
Gelgelelim adı geleneksel olan bu çiçeği burnunda festival umarım adı gibi uzun yıllar düzenlenerek geleneksel olur uluslararası bir boyuta bürünüp daha nice sanatçı, sanat alanlarını kayserili halkla buluşturur.