HER TERCİH BİR DÖNÜM NOKTASI
Üniversite tercihlerinde yapılan en büyük hata elde edilen puanlara göre meslek ve üniversite belirlenmesidir. Fakat iyi eğitilememenin sonucunu öğrenci tek başına yaşamıyor.
Bu yıl üniversite sınavına 2 milyon 515 bin 12 aday katıldı. Geçtiğimiz günlerde açıklanan sınav sonuçları sadece öğrencileri ve ailelerini değil, bütün eğitimcileri de kendilerini sorgulamaya itti.
Ortaya çıkan tablo büyük bir hayal kırıklığı. İlk aşamada sınava giren öğrencilerin yüzde 74,16’sı barajı geçebildi. İkinci aşama sayısal puan türünde adayların yüzde 39,34’ü, sözel puan türünde 75,49’u barajı geçebildi. Eşit ağırlık puan türünde ise adayların yüzde 57,39’luk kısmı barajı geçti. Bu sonuçlara baktığımızda iki buçuk milyon öğrencinin katıldığı sınavda başarı ortalaması çok aşağılarda kaldı. Bu sonuçların elbette ki birçok sorumlusu var. Aile, okul, öğretmenler …
Bilinçsiz ve kendini geliştirmeyen ebeveynler, çocukların eğitim için gönderdikleri okuldan tamperformans beklemektedir. Bununla birlikte öğretmen-okul bileşkesi eğitimin okulla sınırlı olmadığını veliye anlatmıyor. Tabi okul ve öğretmen bileşkesinin, başarı faktörünü etkileyen birçok durumundan bahsedilebilir.
Öğretmenlerin hiç bilmedikleri, tanık olmadıkları kültürdeki genç beyinleri eğitmekte ve kontrol etmekteki yaşadığı zorluklar…
Yıllarca aynı okulda çalışan öğretmenlerin bir süre sonra mesleki isteksizlik yaşamaları …
Her okulun aynı donanım ve imkana sahip olmayışı…
Bu gibi faktörler ve eğitimdeki eksiklikler, sadece üniversite döneminde tercih yapacak gençlerimizin hayatını etkilemiyor. Bu noktada gözden kaçırdığımız büyük detay şu: Onlar bu ülkenin ve onlardan sonra gelen neslin de geleceği… Ailelere bu konuda büyük sorumluluk ve görev düşüyor. Aile eğitime önce kendinden başlamalı. Sonraki aşama çocuklarına eğitim verilecek okul-öğretmen seçimini iyi bir araştırma ile sürdürmek. Kalifiye öğretmen kadrolarının olduğu okullar tercih edilmelidir. Okulun bulunduğu muhit dahil her şey göz önüne alınıp karar verme aşamasında her detay konuşulmalıdır. Doğru tercihi önce aile yapmalıdır.
Kendini geliştiren, öğrenmeye açık ebeveynler topluma sağlıklı bireyler kazandırır. Bu bireyler doğru tercihler yaparak kendi hayatlarının ve ülkemizin dönüm noktası olurlar. Bize lazım olan; en doğru kararların verildiği en güzel dönüm noktası…