İNSANIN İHTİYACI OLAN SU-1
Allah, canlılar aleminin kökeni, kaynağı olan su hakkında Kuran da açıklamalar da bulunmuştur. Su bütün canlıların ve bitkilerin kökeni olmaktadır. Bitkiler de canlı olduğu için, onlar da suyun toprakla buluşmasından oluşmaktadır. 21/ Enbiya 30. “ İnkar edenler, göklerle yer bitişik bir halde iken Bizim, onları birbirinden ayırdığımızı ve her canlı şeyi sudan yarattığımızı görüp düşünmediler mi? Yine de mi inanmazlar?” Suda yoğunlaşma ile başlayan canlılar, ilahi kanunlara göre gelişip ol emrine göre oluşmaya başlamışlardır. Allah, en mükemmel canlıları yaratmış ve düşünen iradeli varlık olarak ta insan ve cin türünü bu yasasına uygun bir yaratışla suyun da içinde bulunduğu özel bir çamurdan insanı yaratmıştır. Allah ilk önce suyu taratmış, ardından da canlıları ve insanı yaratmıştır.
24/ Nur 45. “ Allah, her canlıyı sudan yaratmıştır. İşte bunlardan kimi karnı üstünde sürünür, kimi iki ayağı üstünde yürür, kimi dört ayağı üstünde yürür. Allah dilediğini yaratır, şüphesiz Allah her şeye kadirdir.” Yine şu ayette, Allah, 21/ Enbiya 5. “ Ey insanlar, eğer yeniden dirilmekten şüphede iseniz, şunu bilin ki, biz sizi topraktan, sonra Nutfe den, sonra alakadan ( aşılanmış yumurtadan), sonra uzuvları önce belirsiz, sonra belirlenmiş canlı et parçasından ( uzuvları zamanla oluşan ceninden) yarattık ki, size kudretimizi gösterelim. Dilediğimizi, belirlenmiş bir süreye kadar rahimlerde bekletiriz; sonra sizi bir bebek olarak dışarı çıkartırız. Sonra güçlü çağınıza ulaşmanız için sizi büyütürüz. İçinizden kimi vefat eder; yine içinizden kimi de ömrün en verimsiz çağına kadar götürülür; ta ki bilen bir kimse olduktan sonra bir şey bilmez hale gelsin. Sen, yeryüzünü de kupkuru ve ölü bir halde görürsün; fakat Biz, üzerine yağmur indirdiğimizde o, kıpırdanır, kabarır ve her çeşitten veya çiftten iç açıcı bitkiler verir.” 6/ Enam 99. “ Allah, gökten su indirendir, işte Biz her çeşit bitkiyi onunla bitirdik. O bitkilerden de kendisinden de üst üste binmiş taneler bitireceğimiz bir yeşillik; hurmanın tomurcuğundan sarkan salkımlar; üzüm bağları; bir kısmı birbirine benzeyen, bir kısmı da benzemeyen zeytin ve nar bahçeleri meydana getirdik. Meyve verirken ve olgunlaştığı zaman her birinin meyvesine bakın. Kuşkusuz bütün bunlarda inanan bir toplum için ibretler vardır.” Allah, bu ayetler de su ile bitkiler alemi arasındaki ilişkiye, suyun gökten nasıl indirildiğine dikkat çekiyor.
Su, varlığın kaynağı olduğundan, suyu temiz tutmak, gereksiz yere harcamamak gerekir, ahlak sadece insanlarla olan ilişkiler değildir, tabiat denen, Allah’ın yarattığı bütün varlıklarla ilişkilerimizde ahlaki ölçüler içinde davranmamız gerekir. 2/ Bakara 22. “ O Rab ki, yeri sizin için bir döşek, göğü de kubbemsi bir tavan yaptı. Gökten su indirerek onunla, size besin olsun diye yerden çeşitli ürünler çıkarttı, artık bunu bile, bile Allah’a şirk koşmayın.” Allah, yeryüzüne gökten tertemiz su indirmiş ve hayatımız için gerekli olan nimetini bize sunmuştur. 25/ Furkan 48, 49. “ Rüzgarları rahmetinin önünde müjdeci olarak gönderen Allah’tır. Biz, ölü toprağa can vermek, yarattığımız nice hayvanlara ve nice insanlara su vermek için gökten tertemiz su indirdik.” Allah, bize içeceğimiz tertemiz su indiriyor, biz ise tertemiz sunulan suyu tuvalet kanallarıyla, tükettiğimiz diğer mutfak atıklarıyla, sonra dan insanların ortaya çıkarttıkları kimyasal maddelerle, dünyada kaybolmayan çeşitli maddelerle, yaşadığımız dünyada çevremizi, içtiğimiz suyumuzu, yemek, içmek için, sebze, meyve, tuzdan bibere kadar, kimyasallarla ve ilaçlarla zehirleyip, çeşitli hastalıkların oluşmasına sebep oluyoruz, ırmaklardan, göllere, denizlere kadar kirletmediğimiz ortam kalmamıştır.