KALICI MAKYAJ NEDİR ? KİMLERE YAPILIR ? KİMLERE YAPILAMAZ ?
Merhaba değerli okur severler , bu haftaki yazımda sizlere kalıcı makyaj hakkındaki bilinmesi gerekenleri paylaşmaya çalıcağım. Merak edilenler , doğru bilinen yanlışlar hakkında bilgiler vermeye çalışacağım.
Permenantmakeup , micropicmentasyon yada diğer adıyla PMU .Micro tek kullanımlık steril iğnelerle cilt altını renklendirme sanatıdır. Kullanılan doğal piğmentler ( boyalar ) alerjik reaksiyonlara yol açmazlar. Bu ürünler yüz bölgesi KALICI MAKYAJ için tasarlanmış özel ürünlerdir.
Kalıcı makyaj ürünlerinde katkı maddesi bulunmaz. Bu arada kalıcı makyaj ile dövme çok karıştırılıyor
Oysaki iki işlem çok farklıdır.
- Kullanılan cihazlar
- Kullanılan piğmentler
- Derideki katman ( çalışılan bölge )
Kalıcı makyaj ve dövme arasındaki tek benzerlik prensip olarak aynıdırlar.
İki işlemdede iğne ile deri altına boya zerkedilir. Dövme cihazları sert makinalardır ve boya işlem yapılan bölgede daha derine iner , kalıcı makyaj cihazları ise daha nazik cihazlardır, derinin üst katmanlarında çalışır. Dövme piğmenti kimyasaldır ve vücuttan atılması zordur.
KALICI MAKYAJ ‘ı iki bölüme ayırırız : 1— Kozmetik ( Kaş ,Göz, Dudak kontür )
2— Medikal ( Saç simülasyonu, Areola “göğüs ucu”, Yara izi, Kamuflaj v.s )
KAŞ KONTÜRÜ KİMLERE YAPILIR , KİMLERE ÖNERİLİR :
Kaş kontürü ile bir insan çok daha genç ve fresh bir görünüşe sahip olabilir. Kişinin iki kaş arası yakındır yada tıbbi bir nedenle kaşları yoktur, kaşları çok uzundur , seyrek yada yarım kaşlı olabilir , çok bozuk bir kaş yapısına sahiptir , kaşlarını daha belirgin bir hale getirmek isteyebilir , çok daha kavisli bir kaşı olsun isteyebilir , kaşlarını almak ve şekil vermekte sıkıntısı olan kişilere bu işlemi uygularız.
Kalıcı makyajda tüm kullanılan ürünler bitkisel olduğu için zamanla ciltden silinerek kaybolur. Bu işlemin ömrü genel olarak 2—3 yıl arasında farklılık gösterir. Ancak bu süre kişinin cilt yapısına yaşına ve yaşadığı çevresel faktörlere göre değişmektedir. Örneğin yaş ilerledikçe kişinin cilt yenilemesi yavaşlayacağı için kalıcı makyajında doğal olarak ömrü uzamaktadır. Açık renkli ciltlerde esmer ciltlere göre daha çabuk bu işlemi yenilemek gerekir. Esmer ciltler bu açıdan daha şanslıdırlar.
Diğer merak edilen bir konuda kalıcı makyaj yaptırırken acı hissi ne kadardır ? Makyaj yapılırken bölge lokal anestezik kremlerle uyuşturulduğu için ağrı hissedilmez. Uygulama sırasında ise hafif bir titraşim hissi duyulabilir ki bu çok doğaldır. İyileşme süreci ise ilk üç gün hafif sızı olabilir. İlk 24 saat cilde bir şey sürmemelidir , 3 gün sudan uzak tutulmalıdır ve uzmanların verdiği kremleri sık aralıklarla kaşa sürerek kuru kalması önlenmelidir. Sudan 3 gün uzak kalma sebebimiz suyun enfeksiyon riskini hızlandırmasından dolayıdır. Kuru kalmasın diye sık kullanmanızı önerdiğimiz kremler ise iyileşme sürecini hızlandırdığı gibi kabuklanmayıda önler.
Çok önemli bir hususta Kalıcı Makyaj hangi durumardaGeçici olarak yapılmaz , hangi durumlarda ise Asla yapılmaz.
KALICI MAKYAJ GEÇİCİ OLARAK HANGİ DURUMLARDA YAPILMAZ :
1— Regl dönemi yapılmaz sağlıklı tutma ihtimali olmayabilir hormonlardan dolayıayrıca ağrısı bu dönemde daha fazla olur.
2— Hamilelikte çok önermeyiz en azından üç ayını doldurmuş olmalı.
3— Estetik ameliyat sonrası cildin en az altı ay kendini toplaması beklenmelidir.
4— Dolgu işlemlerinden hemen sonra yapılmaz üzerinden bir ay geçmelidir.
5— Roagutan ve zerotin gibi ilaçlar kullanılırken yapılamaz tedavi bitip ilaç kesildikten altı ay kadar sonra yapılabilir.
6— Kemoterapi yada radyoterapi alan kişilere.
7— Dudakta uçuk varsa.
KALICI MAKYAJIN ASLA YAPILMAMASI GEREKEN DURUMLAR İSE :
1— Et benlerinin üzerine.
2— Keloit ( yürüyen yara )
3— Melanoma ( cilt kızarıklığı )
4— Rozesea ( gül hastalığı )
5— İleri derece şeker hastalığı varsa
6— Hemofili
7— Cilt lezyonlarında ( mantar , sedef , egzema , siğil ) olan bölgelere
8— İleri derecede şizofren hastalara
9— 18 yaşından küçük ise.
Kısaca göz dudak çevresikontürünede değinecek olursak , bu bölgeler kaşa göre daha uzun süre kullanılabilir. Bunun nedeni ise göz ve dudak derisi kaşa göre daha ince kendini yenileyebilen bir yapıya sahip değildir. Maksimum 3 yıl rahat kullanılır.
Değerli okur severler bu hafta kalıcı makyajın ne olduğunu kimlere yapılıp kimlerde risk oluşturduğu bilgisini sizlerle paylaşmaya çalıştım. Unutmayalım ki güzellik önce ruhta başlar en değerli giysimiz olan cildinize iyi davranın.
Nermin DEMİRİZ
nermin_guzelizki@hotmail.com