KAYSERİ ŞEKER’İN KOTASI 474 BİN 870 TONA YÜKSELDİ
Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, Kayseri Şeker’in kotasının 474 bin 870 tona çıkarıldığını söyleyerek, “Uzun zamandır bu kota çalışmasının yapılmasını bekliyorduk çünkü değişen şartlara göre yeni değerlendirmelerin yapılması lazımdı. Değerlendirmenin sonucuna göre Kayseri Şeker’in kotası 429 bin bin 550 tondan, 474 bin 870 tona çıkarıldı” dedi.
Türkiye Şeker 2023/2024 pazarlama yılı için yeni dönem pancar alım kotasını açıkladı. Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay ise Kayseri Şeker’in kotasının 45 bin 320 ton arttığını açıkladı. Akay, “Uzun zamandır bu kota çalışmasının yapılmasını bekliyorduk çünkü değişen şartlara göre yeni değerlendirmelerin yapılması lazımdı. Üretebilen, üretemeyen, kapasitesi uygun olan, olmayan bunlarla ilgili değerlendirmelerin yapılması gerektiğini daha önce çeşitli toplantılarda bakanlık temsilcilerimize iletmiş, bunları gündeme getirmiştik ve şeker dairesi de bu konuda bir çalışma başlatmıştı. Biz işin doğrusu bu dönemde böyle bir açıklama yapılacağını beklemiyorduk çünkü şeker kotalarıyla ilgili değerlendirmenin pancar ekilmeden önce yapılması gerekir ki ona göre herkes pozisyonunu alsın, pancarını ektirsin, herhangi bir sıkıntı yaşanmasın ama bu zamana denk gelmiş demek ki. Türkiye bir seçim atmosferi yaşadı. Belki ondan da kaynaklanan böyle bir gecikme olmuş olabilir. Bu değerlendirmenin sonucuna göre Kayseri Şeker’in kotası 429 bin bin 550 tondan, 474 bin 870 tona çıkarıldı. Artış 45 bin 320 ton; orta ölçekli bir şeker fabrikasının üretim miktarı kadar bir kota bu ve Türk Kayseri Şeker’in çiftçisine kazandırılmış oldu” diye konuştu.
‘2011’DEN BU YANA 182 BİN 170 TON ARTIŞ SAĞLANMIŞ OLDU’
2011 yılında göreve geldiklerinden bu güne yaşanan artışın 182 bin 170 ton olduğunu belirten Akay, “Kazandırılmış olması çok önemli değerli çünkü çiftçilerimiz bu sene oldukça yoğun bir şekilde pancar ekimi gerçekleştirdiler ve işin doğrusu C kotasına girme konusunda endişe yaşıyorlardı. Şimdi bu üretimlerini normal pancar A kotası pancar olarak değerlendirme imkanı bu seviyede artmış oldu işin doğrusu. Başlangıçtan itibaren değerlendirecek olursak; biz 2011 yılında Kayseri Şeker’de göreve başladığımızda Kayseri Şeker’in kotası 292 bin 700 tondu. Bugün gelinen durum itibariyle 474 bin 870 tondur, aşağı yukarı demek ki 182 bin 170 ton artış sağlanmış. Bu artışın 100 bin 750 tonu Turhal Şeker Fabrikası’nın alınmasından kaynaklandı. Onun dışında 81 bin 420 ton 12 yıllık süre içerisinde Kayseri Şeker’in kotası atmış. Turhal’ı saymadan bile çok önemli bir rakam. Bunun tabii önemli olan bir diğer kısmı şu; 2008 yılında Kayseri Şeker’in 75 bin ton şeker kotası şeker kurumuna iade edilmiş. Bu Kayseri Şeker’in tarihinde çok önemli hatalardan, problemlerden bir tanesidir. 15 sene önce 75 bin ton şeker kotası, şeker kurumuna iade edilmiş Kayseri Şeker Turhal’ı saymazsak 12 senede bu kotayı kazanma imkanını bulmuş oldu. Bu yönüyle de çok değerli, anlamlı olduğunu düşünüyorum. Yani yönetim hatası hemen 1-2 senede çözümlenemeyebiliyor. 15-20 seneye belki daha uzun yıllara sirayet edebiliyor. Onun için yönetim felsefesi, yönetim mantığı, yönetim anlayışı, yönetim karakteri çok önemli. İşte 2008 yılında yapılan hatayı Kayseri Şeker ancak bugün telafi etme imkanını bulmuş oldu. Tabi bunun aynı zamanda artan B kotası da var. A kotası gibi B kotasında da bir artış var. Toplamda bizim kotamız, Kayseri Şeker’in toplam A ve B kotası 498 bin tona çıktı bu da yaklaşık şeker pancarı üretimi açısından 3 buçuk milyon tonluk bir üretime tekabül ediyor. Bu artışla birlikte Kayseri Şeker, sektördeki başarısını, duruşunu, yerini daha garantilemiş, daha perçinlemiş oldu. Türk Şeker’den sonra ikinci sırada Kayseri Şeker yer alıyor. Bu da anlamlı, değerli olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu.