KUR’AN ABDESTSİZ OKUNUR MU?-3
Şunu iyi anlayalım: Cünüp olan veya abdestsiz insan pis değildir. Cünüp olan insan elbette yıkanıp temizlenecektir. Bu yıkanmak pisliğinden değildir. Allah’ımızın emri böyledir.
Şu ilmi kaynaklarda var. Hz. Peygamber’imiz ve bazı sahabelerin evleri Mescid-i Nebevi ye yani Peygamber Mescidine bitişikti ve kapı açılınca mescide yani camiye geliyorlardı. Hayatta devam ediyordu, gerek Hz. Peygamber’imiz, gerekse sahabeler Ebubekir, Ali gibiler de cünüp oluyordu. Eğer camiye ve mescide abdestsiz ve cünüp girilmeseydi hayat zor olurdu. Hâlbuki İslam zoru hiç emretmemiştir.
Bir de mescit, sadece cami değildir ki yeryüzünün
her tarafı mescittir. Namaz kılınır, yeter ki temiz olup, namaz kılmaya elverişli olsun, uygun olsun. Evlerinizde ve yeryüzünün her tarafında namaz kılarız. Namaz kılmamız bitince, gerek abdestsiz, gerek cünüp olarak evlerimizde veya yeryüzünde gezer, dolaşır oralarda bulunuruz. Namz kılınan heryer camidir, mesciddir.
Kur’an’da gusül etmenin ve abdest almanın yalnız namaz için şart ve gerekli olduğu, Kur’an’la sabittir. Başka ibadetler veya camiye girmek için şart değildir, adap olur, görüş olur. O da insanları bağlamaz.
Maide. 6. “Ey iman edenler. Namaza kalkacağınız, namaz kılacağınız zaman yüzlerinizi, dirseklere kadar ellerinizi, başınızı mesh edip, topuklara kadar ayakla-rınızı yıkayın. Eğer cünüp oldunuz ise boy abdesti alın. Hasta, yahut yolculuk halinde bulunursanız, yahut biriniz tuvaletten gelirse, yahut da kadınlara dokunmuş-sanız, cinsi birleşme yapmışsanız ve bu hallerde su bulamamışsanız temiz toprakla teyemmüm edin de yüzünüzü ve ellerinizi dirseklere kadar onunla mesh edin. Allah size her hangi bir güçlük çıkartmak istemez; fakat sizi tertemiz kılmak ve size nimetini tamamlamak ister. Umulur ki şükredesiniz.”