LAZER EPİLASYON TÜRLERİ
Merhaba değerli okuyucularımız bu hafta sizlere lazer epilasyon hakkında bilgiler vermeye çalışacağım. Her şeyden önce bilinmesi gereken uzun yıllardır bu işlemin sağlıklı bir şekilde uygulanması ve başarılı sonuçlar elde edilmiş olmasıdır. İstenmeyen tüylerden kurtulmak ve ışıl ışıl bir cilde sahip olmak hepimizin isteği. Bunun için en etkili yöntemde elbette lazer epilasyondur.
Lazer epilasyon nedir nasıl ve kimlere uygulanır biraz bahsetmek istiyorum. Lazer epilasyon vücutta istenmeyen kılların köklerinin lazer ışınları ile kalıcı ve sağlıklı olarak yok edilmesi işlemidir. Lazer epilasyon büyük kolaylık sağlar ancak yaptırırken dikkat edilmesi gereken en önemli şey doğru ellerde yapılmasıdır. Aksi halde ciddi yanıklar oluşur.Batık kılların ve kıl dönmelerinin en önemli tedavi yöntemidir.
Lazer Epilasyon türleri ise :
1.ALEXANDRİTE LAZER ; Yoğun soğutma sistemi sayesinde acı hissi yok denecek kadar azdır. Açık renk ciltlerde ve siyah tüylerde çok etkili bir cihazdır.
2.IPL , MAVİ IŞIK FOTOEPİLASYON ( IŞIK BAZLI SİSTEMLER ) ; Bu işlemi modern bir ağda gibi düşünün geçici bir etkiye sahiptir. Sadece yoğunlaştırılmış ışık sistemleridir. Tüylerin azalmasına yardımcı olur.
3.ND -YAĞ LAZER ;; Her cilt tipine rahatlıkla uygulanabilen bir lazer türü ince tüylerde de etkili Nd-yağ lazer kıl köküne ulaşarak kalıcı ve etkili sonuç alınmasını sağlar.
- DİOT LAZER ; Doğrudan kıl köklerini hedef alır.Diot lazer alexandrite lazere oranla daha koyu ciltlereuygulanır.
Milisaniyelik atışlarla cilde uygulanan lazer ışını, kıla rengini veren melanin pigmenti tarafından emilerek çevre dokuya zarar vermeden seçici olarak kıl köküne yoğunlaşıp ısı oluşturarak kıl kökünü tahrip eder. Kimlere uygulanır sorusu halk arasında merak edilen bir önemli husustur. Lazer epilasyon 12 yaşından büyük kıl ve cilt yapısı uygun olan her insana uygulanır. Uygulamanın F.D.A onayı almış cihazlarla yapılması önemlidir. Lazer epilasyon kişiden kişiye seans sayısında farklılık gösterir. Ten rengi , kıl rengi , kıl köklerinin kalın yada ince olması yoğunluğu gibi. Vücut bölgesinde 1. Seans ve aralıklar iki ayda bir 4 – 6 seans gibi uygulanır. Yüz bölgesinde ise ayda bir 6 –12 seans gibi sürer. Alanın genişliğine göre tedavi birkaç dakika yada birkaç saate çıkar. Uygulama sonrası tüyler kendiliğinden iki yada üç gün içinde dökülür. Lazer epilasyon tüm dünyada güvenilirliğini ispatlamıştır ve uzun yıllardır uygulanan bir epilasyon yöntemidir. Gelişen teknoloji ile sonuçlarda başarıdahada artmıştır.
Kimlere lazer epilasyon uygulaması yapılması sakıncalı sorusunun cevabını verecek olursak ;
Beyaz tüylü kişilere uygulanmaz , deri hastalığı olan örneğin sedef gibi , hamilelere ve sivilce ilacı kullanan hastalara ( önemli yan etkileri vardır bu ilaçların ) kalp pili olanlara ve sistemik izotretinoin kullananlara , epilepsi hastalarına ayva tüye sahip kişilere lazer uygulaması yapılamaz.
Uygulama işleminden sonra ne yapmalıyım sorusu çok sorulan sorulardan biridir. İşlemden önce uygulama bölgesi temiz olmalı vücutta veya yüzdeki tüm kozmetik ürünleri ve makyaj temizlenmiş olmalı.Epilasyon öncesi test atışı yapılmalı ve vücudun gösterdiği reaksiyon izlenmelidir. İşlemden sonra ise en azüç ay güneşten korunmak gerekir, güneş koruyucu kremler kullanılmalıdır ve bölge nemlendirici kremlerle nemli tutulmalıdır. İşlemden hemen sonra 24 saat bölgeye sıcak su değmemesi gerekmektedir. 24 saat içerisinde ağrı yada şişme görülürse bir beze sardığımız buz ile bölgeye uygulama yapabilirsiniz. Çok acı hissederseniz bir ağrı kesici kullanabilirsiniz. 48 saat o bölgeye tıraş işlemi yapılamaz , yada ağda tüy dökücü kremler uygulanmaz. İşlem görmüş bölgeye kese gibi tahriş edici uygulamalar yapılmaz ve o bölgeyi kaşımamalıdır. Daha nazik olan yüz bölgemize ise işlem sonrasında 24 saat allık yada fondöten kapatıcılar kullanılmaz.
Lazer epilasyon uygulaması kişilerin yaşam kalitesini artırır. Kendini daha iyi hissesini temiz görüntü ile sağlar. Değerli okuyucularımız merak ettiğiniz konulara açıklık getirmek için mail adresime sorularınızı ve sorunlarınızı yazabilirsiniz haftaya başka bir yazımızda buluşmak dileğiyle cildinize iyi davranım.
Nermin DEMİRİZKAVAFOĞLU
nermin_guzelizki@hotmail.com