LOHUSA DEPRESYONU
Ablam ilk doğumunu yaptı. 1 hafta oldu. Kimseyle konuşmaz oldu.Bebeğine yetemeyeceğini düşünüyor sanırım. Hiç uyuyamaz oldu. Sürekli bebeğinin nefesini dinliyor.Yanında hiç kimseyi istemiyor. Müdahale edince de sinir krizi geçirip odadan kovuyor. Ne yapmalıyız?
Sevgili okurum ….İlk önce yapmanız gereken şey vakit kaybetmeden bir psikiyatra götürmek ve tedavi sürecini başlatmak. Anlattıklarınız lohusa depresyonunu anımsatıyor. Fakat bundan daha da ötesi olma ihtimali var o da “lohusa psikozu”.
Hamilelik gibi biyolojik ve psikolojik süreçten geçen anne adayı , hamilelik sonrası da hormonların çekilmesi ile başka bir biyolojik ve psikolojik sürece girer. Bazı anne adaylarında ve annelerde bu durum eser seviyede atlatılırken bazı annelerimizde majör seviyelere çıkabilmektedir.
Hamilelik süresince vücutta bazı hormonlar fazla salgılanmaya başlar. Bunların başında cinsiyet hormonu olan progesteron ve östrojen hormonudur.Bu durum hamilenin psikolojisine de yansır. Bunun yanında bir de riskli hamilelik söz konusu ise sıkıntı daha çok artar.
Gelelim lohusalık dönemine…
Doğum yapan annede bahsettiğimiz bu hormanlar çekilmeye başlar. Hormonların bir anda kesilmesi annede minimum seviyede psikolojik sarsıntıya sebep olur. Ve bu duruma psikolojide “lohusa sendromu “ adı verilir. Halk arasında “al bastı “ olarak nitelendirilir. Ve annenin başına kırmızı taç takılır. Bu psikolojik durum doğumdan 2 hafta sonra kendiliğinden gider. Yani herhangi bir psikolojik desteğe ihtiyaç duyulmaz. Fakat bazen annenin hassas yapısı, genetik getirdikleri, geçmiş yaşantısı( depresyon öyküsü..) , hali hazırda gerçekleşen dış etkenler( eve herkesin gelmesi ve yapılan yorumlar , yanlış kurulan iletişimler…) anneyi lohusa sendromundan çıkarır ve lohusa depresyonuna doğru sürükler. Lohusa depresyonunun belirtileri nelerdir dersek…
Anti sosyal eğilimler, kimseyle görüşmeyi istememe, bebek üzerinde aşırı kaygı, her an bir şey olacak düşüncesi, bebeğe yetememe içgüdüsü, depresif ruh hali, haz kaybı, değersizlik hissi, umutsuzluk ve acizlik ruh hali.Bu durumda lohusaya daha profesyonel yaklaşılması gerekir. Muhakkak destek alınmalı ve ortam ona göre düzenlenmeli…
Bunun yanında bir diğer aşama toplumda az görünen 1000 kişide 1 görülen ama yaşanması olası bir durumdur ki o da “lohusa psikozu”
Belirtileri;
Depresyonda görülen belirtiler
Garip inançlar
Olmayan bir şeyi görmek duymak, kendi kendine bir şeyler yaşamak
Aşrı derecede sinirlilik hali
Paranoya , şüphecilik durumu
Ruh halinde aşırı değişiklik
İletişimde güçlük
Uyku sorunları
Son derece olarak da bebeğine ve kendine zarar verme düşüncesi oluşmasıdır. Bazı anneler bu durumda bebeğini öldürme düşüncesine kapılabilir. Bazı annelerde de intihar ile sonuçlanabilir. Bu durumda çevredeki yakınların takip etmesi çok önemlidir. Ve lohusa durumunda olan bir kadına anlayışla yaklaşılmalıdır. Bu durumda olan kadınların da acil olarak psikolojik destek almaları şarttır.
Değerli okurum işte bu yüzden acil doktora gitmeniz gerekmektedir. İnşaallah ablanız bu durumu sizin de desteğinizle en kısa sürede atlatacaktır.
Allah şifa versin….
DİLEK ALBAYRAK
SOSYOLOG AİLE DANIŞMANI