Mevsim geçişlerinde çocuklarda alerjik nezleye dikkat!
Acıbadem Kayseri Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Çağlar, mevsim geçişlerinde çocuklarda grip benzeri şikayetlerin 2 haftadan uzun sürmesi durumunda alerjik nezleden şüphe edilmesi gerektiğini söyledi.
Son 10 yılda Türkiye’de alerjik nezle görülme sıklığının arttığına işaret eden Dr. Murat Çağlar, çocuklarda sık hasta olma, gece uyku problemi ve mevsim geçişlerinde nezle bulgularının artması belirtileri görülmesi durumunda uzmana başvurulması gerektiğini önerdi.
Alerjik nezlenin ortaya çıkmasında en önemli nedenin genetik yatkınlık olduğunu vurgulayan Dr. Murat Çağlar, “Ailede alerjik nezle, astım veya farklı bir alerjik hastalığın olması hastalığın gelişmesindeki en önemli risk faktörü. Erkek çocuklarda daha fazla ortaya çıkan alerjik nezle içinnemli ve küflü ortamlar, sigara dumanı ve hava kirliliği de riski artıran diğer etkenler arasında yer alıyor” dedi.
Alerjik nezle belirtileri
Dr. Murat Çağlar, alerjik nezle belirtilerini şöyle sıraladı:
“En önemli belirtiler sık tekrarlayan nezle (sulu ve bol), burun kaşıntısı, burun tıkanması ve art arda en az 4-5 defa olan hapşırma olarak sıralanıyor. Bunların dışında kulak kaşıntısı, yumuşak damak ve boğazda kaşıntı, tat ve koku bozukluğu, sık sık burun kanaması da gözlenebiliyor. Gözlerde sulanma ve kaşıntının yanı sıra, geniz akıntısına bağlı öksürük, akıntısının yutulması sonucu kusma, karın ağrısı ve iştah azalması da gelişebilecek sorunlar arasında yer alıyor. Ayrıca kulakta sıvı birikmesi nedeniyle işitme azalması yaşanabiliyor.”
Gribal enfeksiyonlarla karıştırılıyor
Şikayetlerinin genellikle gribal enfeksiyonlarla karıştırıldığını söyleyen Dr. Murat Çağlar, “Ancak, alerjik nezle belirtilerinin tekrarlayıcı olması gribal enfeksiyondan ayrılan en belirgin özelliğidir. Ayrıca, ilave bir hastalık yoksa ateş de görülmez. Özellikle polenlere alerjisi olan kişilerde alerjik nezle belirtileri bahar aylarında artış gösterir” dedi.
Sinüzit nedeni olabilir
Alerjik nezlede enfeksiyonlara eğilim arttığı için çocuklarda ilerleyen yaşlarda sinüzit görülebileceğinin altını çizen Dr. Murat Çağlar, alerjik nezlenin çocuklarda oluşturabileceği diğer sağlık sorunlarını şöyle sıraladı:
“Burun tıkalı olduğundan ağzın sürekli açık kalması boğaz enfeksiyonu sıklığını artırıyor. Çocuklarda diş çürümesi daha kolay gelişiyor. Geniz akıntısına bağlı gelişen geniz eti büyümesi ve burun tıkanıklığı sonucu çocuklar horluyor. Sağlıklı nefes alamama ve uyku kalitesinin bozulması genel bir yorgunluk ve bitkinlik hali yaratıyor. Çocuğun okul başarısı etkileniyor. Göz kapaklarının alt bölgesinde damar içindeki kanın birikmesi sonucu deri rengini koyulaştıran hemosiderin denilen pigment birikiyor. Bunun sonucunda göz kapakları altında koyulaşma görülüyor. Burun kaşınması ve akıntı nedeniyle alerjik selam olarak bilinen burnun aşağıdan yukarı doğru silinme hareketi yapılıyor. Bu hareketin sıklıkla tekrarlanmasına bağlı burun üstünde çizgilenme ve ciltte kızarıklık olabiliyor. Gözlerde kızarma, göz kapaklarında şişme görülebiliyor. Alerjik nezleli çocukların yüzde 5’inde burun içinde nefes almayı zorlaştıran polip denilen şişlikler ortaya çıkabiliyor.”
Tedavi yaklaşımını çocuğun durumu belirliyor
Alerjik nezle teşhisi deneyimli hekimler tarafından alınan ayrıntılı öykü ve gerekli testlerle yapılması gerektiğine dikkat çeken Dr. Murat Çağlar, “Öncelikle alerjiye neden olan maddeden uzaklaşmakla başlanıyor. İlaç tedavisi şikayetlere ve durumun ciddiyetine göre düzenleniyor. Çocuklarda etkili olan bir diğer önemli yöntem ise aşı. Ciddi alerjisi olanlarda aşı tedavisi uygulanıyor. Hastalığı tamamen iyileştirdiği ve daha sonra astım gelişmesini engellediği için bu kişilerde aşı öneriliyor” ifadelerini kullandı. -kb