MEZHEP VE MEZHEPLER-19

“Yiyiniz içiniz, giyiniz.” (7/Araf 31)

“Allah’ın yarattığı temiz rızıkları kulları için kim haram kıldı?” (7/Araf 32) buyurmaktadır.

İmkânı olduğu halde yemek, içmek, giyinmek, Allah’ın kulları için sevdiği ve müsaade ettiği iştir. İslam’da nefse eza ve ceza vermek zulüm olarak tanımlanmıştır.

İslam dininde zahire, (görünüşe) göre hüküm verilir. Örneğin İslam’ın kötü gördüğü bir davranışla karşılaşıl-dığında reddedilir, kabullenilmez. Emri bil maruf, nehyi anil münker, iyilikler açık söylenir, kötülükler de açıkça kınanır.

Yanlış öğretilen dinde, zahire (görünüşe göre) değil batına göre hüküm verilir. Batın: Gizli, görünmeyen, bilinmeyen demektir. Mesela, mürit seyhini, önünde rakı sofrasında içki içerken yanında fahişelerle görse bile kalbini bozmamalı. Bana görünen, zahir, böyle, kim bilir mübarek zat (batında) görünmeyen, ne haldedir diyerek kalbini bozmamalı hatta gördükçe şeyhi hakkında imanı daha da artar deniyor. İslam da böyle zırvalara yer yoktur. Molla Camide, bunlar abdal tabakasına girmeden önce nikâhlanırlar. Fakat abdal tabakasına girdikten sonra o işi terk etmişlerdir. Artık ona bir daha dönemezler. Zevceleri ile sohbetten ve çocuklarından ayrılırlar. Bir daha zevceleri ve çocukları ile sohbet edemezler ki, bu onların malumu olsun, onlar sünnete riayet etmede, nikâh hususunda mübalağa ederler, hatta öyle ki, bir yabancı kimse evlerine geldiği zaman, bir gün veya bir hafta kalsın ve o hanımı ile nikâhlanarak onun hakkını versin isterlerdi. Daha sonra o adam o kadını bıraksın ve kadın o adamın kim olduğunu bilmesin. Böyle pek çok saçmalıklar var. İsteyenler şu kitaba ve eşdeğer diğer kitaplara bakabilirler. Nefahatül Üns. Molla Camii çeviren Bedir Yayın Evi Yayıncı Mehmet Şevket Eygi. 1. baskı 1971 İstanbul sayfa 42.

Anadolu da yaygın bir söylenti var. Hülle: hatta bazı dini anlatan kitaplarda geçer, hülle bir insan hanımını boşarsa o hanımı tekrar alabilmek için hülle yaptırır, deniliyor. Anlaşmalı başka biri ile nikâhlayıp, sonrada boşatıp yine hanımını alabilir diye, ne ipe sapa gelmez işler! Bir şey önce adetleşir, sonra da dinleşir, adetler dinleştikçe din de adetleşir. Alın size Kur’an’ın tahrif ve tahrip edilişine dair örneklerdir bunlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.