MİMARLAR ODASI’NDAN MALATYA’DA TEKNİK İNCELEME
Mimarlar Odası Kayseri Şubesi üyeleri, 6 Şubat’ta yaşanan depremlerden sonra oluşan yıkım ile gündeme gelmeyen Malatya’da ki yapı stoklarında incelemelerde bulundu.
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depreminden etkilenen Malatya’ya Mimarlar Odası Kayseri Şubesi üyeleri tarafından teknik gezi düzenlendi. Depremden sonra oluşan yıkım ile gündeme gelmeyen Malatya’da yapı stoğunun yaklaşık 6 aydır duruyor olması incelemeleri kolaylaştırdı.
“HERKES İÇİN DEPREM LABORATUARI NİTELİĞİNDE “
Depremin üzerinden 6 ay geçmiş olmasına rağmen yapı stoğunun duruyor olmasını deprem laboratuvarı niteliğinde değerlendiren Mimarlar Odası Kayseri Şube Başkanı Murtaza Er, “Yapı denetim sistemini güvenli yapılar için milat kabul edersek Bostanbaşı mahallesi, bu sistemin yürürlüğe girdiği 2011 yılından sonra yapılmış yeni sayılabilecek yapıların ne denli ağır hasar alabileceğini gösteren yer. Güvenli yapı için sağlam zemin olmayan bölgede bulunan ağır hasarlı yapılar şu an herkes için deprem laboratuvarı niteliğinde. Tabi burada da her yapının ayrı bir hikayesi var. Ama yaklaşık 6 yıllık bu siteden bir blok yıkılmış diğer bu görünen ağır hasarlı. Beton numuneleri incelendiğinde c30 olması gereken betonun değerlerinin c12 seviyesinde ölçülmesi. Ülkemizin her bölgesinde daha detaylı denetlenmesi gereken beton numuneleri. Zira bu işin cinayetten farkı yok. Tabi ki direkt sorumlular müteahhitler değil. Bu yapıda müteahhittin ailesinde oturanlar olduğu söylendi. Dolayısıyla kimsenin bu riski alamayacağını düşünüp beton laboratuvarları her anlamda denetlenmelidir” dedi.
“MALATYA’DA EN AZ DİĞER ŞEHİRLERİMİZ KADAR ZOR DURUMDA’
Depremden en az diğer kentler kadar etkilenmiş olan Malatya halkının kentin geleceği hakkında endişeli olduğunun altını çizen Başkan Er, “Tarihi dokunun bulunduğu Gündüzbey mahallesi yakın zamanda tekrar kullanıma kazandırılmış. Ancak deprem sonrası mahallede bulunan bitişik nizam yapıların hepsi ağır hasar almış ve bölgenin tekrar ayağa kaldırılması oldukça zor görünüyor. Kent merkezinde herkesin hafızasında yeri olan ticaret birimlerinin hemen hepsi yok olmuş durumda. Kısacası Malatya da en az diğer kentlerimiz kadar zor durumda. İnsanların yüzünde kentin geleceğine dair endişeyi görmenin yanında baretli teknik bir insan gördüklerinde sordukları sorular, anıları adına umutlarını kaybetmediklerini gösteriyor” ifadeleri kullanıldı.