NAMAZ-4
Nisa 102 de savaşta kılınan namaz tarif ediliyor. Bir kısmına bir rekat bir kısmına da bir rekat kıldırıyor. İki rekât oluyor. Nisa 101 de de, savaş anında namazı kısaltmanızda size günah yoktur deniyor. Demek ki normal zamanda iki rekâttan fazlaki kısaltın diyor. Peygaberimiz’de hayatında uygulayarak bize gösteriyor.
“Namazda yüksek sesle okuma, onda sesini fazla da kısma ikisi arasında bir yol tut.” İsra 110.
Her ne kadar kıbleye yönelinmesi isteniyorsa da namazda birlik ve beraberliğin ahengini sağlarken bu normal şartlarda isteniyor. Normal zamanlarda “Artık yüzünü Mescidi haram tarafına çevirir. Sizler de nerede olursanız olun namazda yüzünüzü o tarafa çevirin.” Bakara 144.
Gerek kıbleyi tespitte zorlanınca, gerekse binek üzerinde namaz kılınmasının oluştuğu ortamda kıbleye illa yönelmek istenmiyor. Ayette “Doğu da, batı da Allah’ındır nereye hangi yöne dönerseniz Allah’ın yüzü zatı oradadır.” Bakara 115. 142.
Hz. Peygamber’imiz de: “Doğu ile batı arasının tümü kıbledir.” Buyurmuşlardır. Tirmizi. Salat. 256. 257. 2/173. 176
Yüce Allah’ımız Kur’an’da, “Hasta olanların sorumluluğu yoktur.” buyuruyor. Gerçekten hasta olup zorlanan ve teyemmüm dâhil imam ile namaz kılmak için şartları yerine getiremeyecek derecede hasta olanların sorumlu olmayacaklarını bildiriyor.
Nur: 61. “Âmâya güçlük yoktur, topala güçlük yoktur, hastaya da güçlük yoktur. Bunlar yapamay-cakları görevden sorumlu değiller ve günahkâr olmazlar.” Sağlam adam için, kıyam, ayakta durmak, camiye cemaate gitmek âmâ ve topala farz değil. Sorumlu değiller, hastaya da kılabilecekler için değil de kılamayacak güç durumdaki hastalar için sorumluluk yoktur.
Sünnet namazlar farz namazlar gibi illa kılınacak değildir. Yani farz değildir. Farz ile nafile yani sünnet arasındaki fark budur. Farz illa kılınması gerekli Allah’ımızın istediği vakitleri belirlenmiş namazlardır. Sabah 2, öğle 4, ikindi 4, akşam 3, yatsı 4 rekât kılınan farz namazlarıdır. Bunlar Allah’ımızın emri terk edilmez, terk edilirse sorumluluğu cezası vardır.