NURSAÇAN: “BİZ GÜÇLÜ BİR OSB’YİZ”
Kayseri Organize Sanayi Başkanı Tahir Nursaçan, Hunat TV’de yayınlanan Basın Kulübü Programı’nda Gazeteci Rıfat Açıkgöz ve Gazeteci Mehmet Serbez’in konuğu oldu. Tahir Nursaçan, Hunat TV ekranlarında önemli açıklamalarda bulundu. Nursaçan, Türkiye’nin üretimle kalkınacağını, üretimin ise eğitimden geçtiğini söyledi. Nursaçan “Tarlada izimiz var, hasatta da yüzümüz var. Kayseri’de ana tamir fabrikası varsa, tankı farklı bir alanda da değerlendirebiliriz. Birinci etap projemiz bitti. İkinci etap projemiz, bomba atar mühimmatı… Bizim paramız var. Bu kadar hizmet yaptık. Yollara asfaltlar döküldü, okula spor salonu yapıldı, itfaiye teşkilatı kuruldu. Bunlar hep para. Biz güçlü bir OSB’yiz. Bizim paramız bitmedi. Paramızda şuanda var. Bizim yaptığımız elektrik tesisi GES’i, çıkartırız ihaleye, satarız. 60 milyon dolar eder. Oradan para gelir. Alın size para deriz. Ne yapacaksınız yapın. Organize sanayi bölgeleri para biriktirme yeri değildir” dedi.
Kayseri Organize Sanayi Başkanı Tahir Nursaçan, Hunat TV’de yayınlanan Basın Kulübü Programı’nda Gazeteci Rıfat Açıkgöz ve Gazeteci Mehmet Serbez’in konuğu oldu. Nursaçan, Program açılışında tüm Türk Milleti’nin 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı kutladı. Türkiye’nin üretimle kalkınacağını ve üretimin eğitimden geçtiğini ifade eden Nursaçan: “Önceki okulumuzda 550-600 kişi eğitim görüyordu. Okulun Organize Sanayi’ye devrolmasıyla şuan 2020 öğrencimiz mevcut. Bu rakam Kayseri’deki en yüksek kapasiteli okullardan biri. OSB Teknik Kolej’ini tamamen doldurduk. Gelecek yıl hedefimiz 2800 öğrenci. 75 bin personelimiz var. Ne kadar okul açarsak açalım, talebi karşılayamayız. Yine de elimizden geleni yapıyoruz. Bu konuda da emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.
“Amacımız Kayseri Sanayicilerine iş gücü yüksek elemanlar kazandırmak”
Sanayicilik noktasında önemli olanın eksiklerin belirlenmesi ve fizibilite çalışmasının önemli olduğunu vurgulayan Nursaçan: “Batı’da her şey belli. Ne kadar tarım sektörü ne kadar inşaat sektörü ihtiyacı varsa onlar belli ediliyor. Biz de bununla ilgili çalışmalar yapıyoruz. Bir AR-GE tesisimiz var. Önemli olan fizibilite ve tespit örneği. Bizim amacımız Kayseri sanayicilerine, iş gücü yüksek, eğitimli, donanımlı ve tecrübeli eleman kazandırmak. Kayseri OSB Dış Ticaret Merkezi, Türkiye’de ikinci kurulan merkez. Şimdi yeni yeni yayılmaya başlıyor. Antalya’da kurmak için çalışmalar başlatıldı. Buraya dışarıdan kim gelirse gelsin, hangi ülkeden, hangi Pazar hakkında bilgi almak istiyorsa ona veriliyor. Bu bilgiler çok kıymetli. Sanayicimiz malını dünya pazarına açsın diye bu hizmeti çok cüzzi bir rakama sunuyoruz. Umarım Kayserimize faydalı olur” dedi.
Yeni pazarlarla ilgili de konuşan Nursaçan, Dubai’nin dış ticaret açısından önemine ve Türkiye’deki hükümetin Dubai pazarı konusunda sanayicisini teşvik edip dış pazara açılmasını kolaylaştırdığını ifade etti.
“Sanayicimize ne söz verdiysek hepsini tuttuk”
Kayseri’de sektör beğenmeme gibi bir durumun olduğunu ve bu durumdan ciddi rahatsızlık duyduklarını ifade eden Nursaçan: “İnsanlar mobilya sektörünü beğenmiyor. Mobilya mı, diyorlar ve burun kıvırıyorlar. Bir şey yapmak istiyorsanız Allah yolunuzu açık etsin ama bir şey yapmadan, çalışan insanlara çamur atmayın. Kayseri’ye yakışır fuar yapmıyorsanız, bırakın yapmak isteyenler yapsın. Lafla peynir gemisi yürümez. Kimse alınmasın Kayseri insanı olarak biz biraz taklidi seviyorduk. Markalaşma konusunda biraz zayıfız. Dünya tarihindeki ilk fuar Kayseri Pazarören’dedir. Bizler bunu anlamalıyız. Söz verdik, OSB olarak bir fuar alanı oluşturacağımızı söyledik. Büyükşehir bizlere yer gösterecekti, bunu yapmaları beş, altı ayı aldı. Bizim taşın altında elimiz var. Sanayicimize ne sözü verdiysek, hepsini tuttuk. Kayseri OSB, bugün örnek alınan bir OSB’dir. Bizler fuarımızın birinci bölümünü yaptık. İnsanlar diyor ki, ‘birinciyi yaptın. İkinciyi neden yapıyorsun?’ Bizim ürünü yerleştireceğimiz alan 9 bin metre kare. İkinci fuarla beraber 18 bin metre kare olacak. Bu şehir bu kadar küçük değil. 18 bin metre kareyi, bölsek kaç firma alabilir? Kayseri büyük bir şehir. Firmalar için bu alan yetersiz. Bunu söyleyen insanlara sormak istiyorum. Siz bu şehir için ne yaptınız?” dedi.
“Biz Organize Sanayi’nin sahibi olmayacağız. Sahiplerine hizmet edeceğiz”
Fuarla ilgili eleştirilerle konusunda Adana ve Bursa’nın fuar alanına bakılması gerektiğini, güneş enerjisi santrali çalışmalarında Türkiye’nin en büyüğü olduğunu ifade eden Nursaçan: “Bizler Bursa ve Adana’nın fuar alanına baksın insanlar. Biz, birlik olamıyoruz. Sürekli eleştiriyorlar. Türkiye Cumhuriyeti OSB’leri arasında kaç tane OSB’nin 55 Megavatlık gücü var? Bunun 38 Bin megavatlığı bizim dönemimizde yapıldı. Eleştirirken azcık vicdan sahibi olmak istiyorum. Kayseri OSB’deki sistem, Türkiye’nin en büyük güneş enerji santrali. 38 megavatı bizim imzamızla yapıldı. 4 megavatı bizden önceki dönem tarafından yaptırıldı. 11 megavatlık kısım yap, işlet, devret modeliyle verildi. 11 megavat hariç ciromuz 11 milyon dolar. Bizler sanayiciye kesintisiz hizmet veriyoruz. Hiç duyamazsınız, yollardan, sulardan şikayetçi olan. Sanayicimizin fabrikalarında su baskınlarının önüne geçtik. Yangın konusunda da örnek bir şehiriz. Eğitim merkezi olan, tatbikatların yapıldığı, spor merkezinin olduğu planlı bir OSB’yiz. Kayseri, kalkınma olarak hak ettiğini alamamış. Sivas’ın, Yozgat’ın aldığı desteği Kayseri alamıyor. Kayseri artık bir merkez halinde. Bu durum cezalandırılmamalı” diye konuştu.
KDV ve ÖTV indirimi konusunda da açıklamalarda bulunan Nursaçan: “KDV ve ÖTV indirimlerinde biz her zaman dile getirdik. Şimdi tekrar böyle bir şey olur mu, bilmiyorum. Faiz indirimi de yapılmalı. Hak edene kredi garanti fonundan en doğru şekilde verilmeli. Toplumumuzda üretim yapanlara bir değer vermeliyiz. Bu ihracatı yapan insanlar, milletin kahramanıdır. Bu yıl turizm gelirleri arttı. Mutluyuz değil mi? Sanayi gelirimizi de arttırmamız gerekiyor. Ekonomimizi sağlam temellere dayamalıyız. Sanayide nitelikli ve bilinçli olmalıyız. Türkiye neyi çok ithal ediyorsa o sektöre yönelmeli. Bizde haksız rekabet çok fazla var. Sanayicimiz, birbirinin ayağını kaydırıyor” dedi.
Nursaçan: “İstihdam seferberliği konusunda Cumhurbaşkanımız’ın çağrısına Kayseri ciddi destek verdi. Hatta bu konuda da SGK Müdürümüz, Cumhurbaşkanımız’ın elinden ödül aldı. Biz her zaman milletimizin emrinde, devletimizin yanında olacağız. Bu seferberlik çağrısına bizim en büyük desteğimiz, dış ticaret merkezimiz, Dubai’ye yaptıklarımız, fuarlarımız… Orada ürünler satılınca ekstra pazar olacak. Sanayicimizin katma değerli ürüne geçişinde önünü açtık. Bugün fabrikalarımıza gidin, bakın. Nitelikli işçi her zaman aranıyor. Toplumumuzda iş beğenmeme durumu çok fazla. Yasalarımızda şöyle bir şey var. İşçi zayıf, bizlerde zayıftan yana olalım. Bu da bizim ileri gitmemize engel oluyor. Hiçbir çalışan, firması için çalışmıyor, kendisi için çalışıyor. Hangi iş verenimiz, işçisine haksızlık yapabilir? Bugün bakınca teknolojinin en son versiyonu kullanılıyor. Fakat iş mevzuatımıza baktığımızda maalesef geride kalıyoruz. Bu mevzuatların da güncellenmesi gerek. Hangi iş veren olursa olsun, iş kazası olduğunda renginin morardığını görmemek mümkün değildir. O adamın eli ayağı titrer, ne yapacağını bilemez. Bu memleketin iş verenlerine bu kadar yüklenmemek gerek” ifadelerini kullandı.
“Tarlada izimiz var, hasatta da yüzümüz var.”
Ekonominin daralması konusunda da açıklamalarda bulunan Nursaçan, sanayicilere tavsiyelerde bulundu. Nursaçan: “Tasarruf etmemiz gereken bir dönem. Bindiğimiz dalı kesmemeliyiz. Birbirimizin yardımcısı ve destekçisi olmalıyız. Birbirimizin önünü açmalıyız. Farkımızı ortaya koymamız gereken bir dönemden geçiyoruz. Rakip kültürünü bu ülkeden silmediğimiz müddetçe, bir yere varamayız. Kayseri OSB’nin yönetimi, tarihi hizmetler yaptı. Hulusi Akar Bakanı’mız ziyarette bulundu OSB’yi. Bizler de savunma sanayimize kattıklarımızı kendisine gösterdik. Kayseri’ye yakışanı yapıp bakanımızı makamında ziyaret ettik. Savunma sanayi maraton yarışında birinci etabını başarıyla savunma sanayi icra komitesine taşıdık. Bu lafla olacak bir şey değil. Savunma sanayinin değerli mühendisleri tarafından bu projeler puanlanıyor. Biz bunu başardık. Tarlada izimiz var, hasatta da yüzümüz var. Kayseri’de ana tamir fabrikası varsa, tankı farklı bir alanda da değerlendirebiliriz. Birinci etap projemiz bitti. İkinci etap projemiz, bomba atar mühimmatı… Bizim paramız var. Bu kadar hizmet yaptık. Yollara asfaltlar döküldü, okula spor salonu yapıldı, itfaiye teşkilatı kuruldu. Bunlar hep para. Biz güçlü bir OSB’yiz. Bizim paramız bitmedi. Paramızda şuanda var. Bizim yaptığımız elektrik tesisi GES’i, çıkartırız ihaleye, satarız. 60 milyon dolar eder. Oradan para gelir. Alın size para deriz. Ne yapacaksınız yapın. Organize sanayi bölgeleri para biriktirme yeri değildir” diyerek sözlerini noktaladı. -SALİH ZEKİ ÇETİN