OĞLUM MADDE BAĞIMLISI
İyi günler… Benim oğlum 18 yaşında .2 yıldır madde kullanımı var,
madde kullanımı ilk olarak esrar ile başlamış, sonraları alkol, esrar ve uçucu maddeleri kullanmış, bir süre ekstazy de kullanmış.Ama en çok esrar kullanmış. Esrar kullanımı haftada 2, 3 kez oluyor. Üzerinde ekstazyi yakalayınca herşeyi öğrendim. Yıkıldım. Bu sıralar ekstazyi çok alıyor. Günde 15 tane kullandığı oluyor. Bırakamıyor. İçtiği haptan dolayı sanırım uykusuzluk, canlılık, çok konuşma ve sinirlilik hali oluyor. Tedaviyi reddediyor. Yardımlarınızı bekliyorum…
Öncelikle bir “anne” için çok acı verici bir durum . Allah yükünüzü hafifletir inşallah. Çocuğunuz yanlış arkadaşlar, yanlış tercihler yapmış anlaşılan. Fakat sizin de desteğinizle yaşı küçük aşacaktır. Burada tedavi basamağından ziyade çocuğunuzun yaşam hikayesini içinde bulunduğu durumu ,duygu durumunu iyi incelemek gerekiyor. Çocuğunuz neden başladı, altında yatan psikolojik durumu nedir, hangi boşluğu doldurmaya çalıştı. Ev durumu nedir ?
Çocuğunuzda çoğul madde bağımlılığı var.Anfetamin kullanımının yol açtığı duygu durum bozukluğu ve uyarıcı kullanımının yol açtığı psikotik bozukluk sergilemekte.
Bağımlılık ciddi sorunlara neden olur:
Ankisiyete(kaygı) bozukluğu , duygu durum bozukluğu, algı bozukluğu, depresyon, kuşkuculuk, psikoz( olmayan bir şeyi olmuş zannetme, çıldırma hali, başkasına zarar vermekten korkma…)
Bağımlılık bir beyin hastalığıdır ve beynin içindeki hedef bölgesi de ödül sistemidir.
Kendimizi iyi hissettiğimizde beyin ödül sistemi aktif hale gelir
–Ödül sistemi beynimizin bir parçasıdır .
–Ödül sistemi bir nöron ağıdır.
– “dopamin” salgılanmasını sağlar.
- Dopaminsalgılandığında kişi kendini mutlu hisseder
Günlük hayatımızda, beynimizdeki ödül sistemi çeşitli yollarla ve defalarca doğal olarak uyarılır
–Yemek yemek
–sohbet, gezinti, arkadaşlık
–Başarı
Ödül sisteminde, “doğal yükselme” adı verilen bu haz durumlarına aracılık eden, beynin kendisinin sentezlediği dopamindir.
- Bağımlılık yapan maddelerse, bu yükselmelere aracılık eden sinirsel iletici olan dopamini ya doğrudan ya da dolaylı olarak uyarırlar .Beynin ödül sisteminde bağımlılık yapan maddeler aracılığıyla salgılanan dopaminin etkisi, doğal yolla salgılanan dopamine kıyasla daha ani, daha şiddetli ve bu nedenle daha haz verici olur.
Organizmanın kendi sinirsel ileticilerine benzeyen ve onlarla aynı etkiyi, üstelik daha yoğun biçimde gösteren maddeleri dışarıdan kolayca sağlayan kişi, ödülünü doğal yollardan kazanma gereği duymaz.
Bir çok maddenin -alkol nikotin, esrar, kokain, eroin-“dopaminle” bağlantısı vardır.
–Bu maddeler beyin ödül sistemini aktive eder: Dopamin salınımına neden olur.
–Maddeler beynin özellikle bu bölümünü tahrip etmektedirler.
–Kullanım süresi ve kullanılan maddenin türü ve miktarı, kişinin bireysel özellikleri bu zararın boyutunu belirler
- Bir süre sonra sizi mutlu eden kimi aktiviteler artık bu etkiyi sağlamaz olur
Bir unsuru vücuttan ya da beyinden çektikten sonra o unsurun vücuda ya da beyne getirdiği olumlu etkiler ne ise onu başka yollarla koymalısınız. Çocuğunuzu tedavi sürecine ikna edebilirseniz maddeyi almadığı zamanlardaki boşluğu desteğinizle doldurmalısınız. Mutluluğu doğal yollardan elde edebileceğini görmeli fakat bağımlı bir insan için bu süreç anlattığımız kadar kolay değil tabi ki. Vücuttan madde çekilen insan yoksunluk sendromuna girer. Bunun yanında hatırlatıcılardan da uzak durmalısınız.Bunlar:
Pozitif duygular ve kutlama isteği
- Alkolle-maddeyle ilgili rüya görmek
- Spor izlemek
- Alkol-madde kullanımıiçin sosyal baskı (kullanılan ortamda bulunma veya teklif edilmesi)
- Kişiler arası çatışmalar
- Sosyal desteğin azlığı
- Problemleri çözme ve stresle başetme yetersizliği
Bütün bunlar süreci engelleyen unsurlar. Umarım ikna eder ve bu yola girersiniz.
Allah cümlemizin evlatlarını bu maddelerden alkolden , kötü arkadaşlardan korusun…