RAMAZAN AYI FİTRE MİKTARI 70 LİRA OLARAK AÇIKLANDI
Ramazan ayına girilmesiyle birlikte fitre miktarı da araştırılmaya başlandı. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafında bu yıl verilecek fitre miktarı 70 lira olarak belirlendi.
Fitre, Ramazan Bayramı’na kavuşan ve temel ihtiyaçlarının dışında nisab miktarı mala sahip olan Müslümanların, kendileri ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler için, yerine getirmekle yükümlü oldukları mali bir ibadettir. Ramazan ayına girilmesiyle birlikte fitre miktarı da belli oldu. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafında bu yıl verilecek kişi başı fitre miktarı 70 lira olarak açıklandı.
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Konu ile ilgili hadis-i şerifler, mevcut sosyo-ekonomik hayat şartları ve bir kişinin günlük gıda ihtiyacı göz önünde bulundurularak ülkemizde 2023 yılı fitre miktarı 70 TL olarak belirlenmiştir. Bu meblağ nakdi olarak verilebileceği gibi gıda vb. maddelerden aynî olarak da verilebilecektir. Belirlenen bu meblağın, aynı zamanda günlük oruç fidyesi bedeli olduğuna, bunun yanında her bir mükellefin, kendi ekonomik durumunu ve günlük gıda harcamalarını göz önünde bulundurarak belirleyeceği bir meblağı fitre olarak verebileceğine de, oy birliği ile karar verildi” ifadeleri yer aldı.
FİTRE NE ZAMAN VERİLİR?
Kişi, kendisinin ve küçük çocuklarının fitrelerini vermekle yükümlüdür. Hz. Peygamber, köle-hür, büyük-küçük, kadın-erkek her Müslümana fitrenin gerektiğini ifade etmiştir (Ebû Dâvûd, Zekât, 20).
Fıtır sadakasının vacip olma zamanı Ramazan Bayramının birinci günü olmakla birlikte, bayramdan önce de verilebilir. Hatta bu daha faziletlidir. Bununla birlikte, bayram günü veya daha sonra da verilebilir. Ancak, bayram namazından önce verilmesi müstehap kabul edilmiştir.
Şâfiî mezhebinde ise; fitreyi, meşru bir mazeret bulunmadıkça bayramın birinci gününün gün batımından sonraya bırakmak haramdır. Fitreyi Ramazan’ın ilk günlerinde vermek de caizdir (Nevevî, el-Mecmû’, VI, 128)
FİTRE KİMLERE VERİLİR?
Fitre, kişinin bakmakla yükümlü olmadığı yoksul Müslümanlara verilir. Zekât için de aynı kural geçerlidir. Bu sebeple bir kimse zekâtını, fıtır sadakasını ve fidyesini annesine, babasına, dedesine, ninelerine, çocuklarına, torunlarına ve onların çocuklarına veremez. Ayrıca eşler de birbirlerine zekât, fitre ve fidye veremez.