SİYASET 3
Devlet yönetmek, İslam fıkhıyla olmaz. İslam ahlakıyla olur.
Kur’an da tek yönetim modeli yok, çok model vardır o modeli o günün insanları, o günün şartlarına göre bir model bulacaktır. İslam insanların bulduğu bütün modellerin üzerinde bir modeldir ve hepsini eritmiştir. İnsanlar vazifesini yapacaklar Allah ta zaferi nasip edecektir. Kur’an da liderlik cinsi yoktur, kadın erkek farkı yoktur. Seçme ve tayin etme yetkisinde olanlar. Bunlar oy kullanıp, yapılacak seçimlerde, yönetim işlerini emanet edecekleri kişilere geçici olarak yetki veren milletin hepsidir.
Bunlar, Cumhurbaşkanı, başbakan, milletvekilleri, belediye başkanları, Belediye meclis üyeleri, il genel meclisi üyeleri, muhtar ve azaları, çeşitli vakıf, kooperatif yöneticileri, sivil toplum kuruluşlarının ve diğer derneklerin yöneticilerini seçerek, kendi işlerini geçici olarak yetkilendirmeleridir. Ayette, emanet, en geniş anlamıyla kullanılmış ve bunlar maddi, manevi, sosyal, siyasal, ekonomik tüm sorumluluklar buna dahildir. Bu, sorumluluğu, üstlenecek kişiler önce Allah’a karşı sorumludurlar. Yetenekli ve yeterli olacaktır. Şeffaf ve meşru olacak, irade hırsızı olmayacak, insanlara karşı iş yapıcı ve sorumlu olacaktır. Yöneticilerini, seçecek insanlar, iyi araştırıp emanetlerini ehil olan kimselere verecekler, çünkü Allah’a hesap verecekler ve milletin vebalini alacaklardır. Eğer bir yanlışlıklarını görürlerse, mesela hırsızlık, dolandırıcılık, kalpazanlık, başarısızlık, bölücülük, adaletsizlik, hukuksuzluk, yalancılık, zulüm gibi, bunlar çoğaltılır. Onları seçen millet, yine onları hukuk ve adalet içerisinde görevden alacaklardır.
Emanet eden, emanet etiğine ya güvenmiştir, veya güvenilir olup, olmadığını sınamaktadır. Milletin, emanetini verdiği kimse, milletin emanetine ya sadık kalır, ya da ihanet eder. İhanet eden, başarılı olamayanlar direnmemeli ve emaneti millete geri teslim ederek, millet adına hukuk karşısında adalete hesap vermelidirler. Ehliyet ve liyakat sahibi olanların bu göreve talip olup bu emaneti üstlenmeleri gerekir. Ehliyet ve liyakat sahibi olmayanların böyle bir emanete talip olmaları doğru değildir. Ehliyet ve liyakat sahibi olduğu halde emanetten kaçmamalıdır, bu da vebaldir.
#kemalyavuz