Soğuklara kalkan olan pekmez her derde deva
Vücudun enerji ihtiyacını karşılayan pekmez, içeriğindeki demir ve kalsiyum nedeniyle kemik gelişimini sağlıyor, kansızlığa iyi geliyor. Pekmez, soğuk havalarda tüketildiğinde vücudun ısı dengesini sağlıyor, antioksidan içeriği ile de bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Memorial Kayseri Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Merve Sarptaş Büyükince, soğuk havaların vazgeçilmez besini pekmezin yararları hakkında bilgi verdi.
Kalorisi yüksek pekmez enerji deposu
Yapıldığı meyveye göre besin içeriği değişen pekmez, her şartta karbonhidrattan zengin bir enerji kaynağıdır. Glikoz ve fruktoz içerdiğinden, sindirime gerek kalmadan tüketildikten kısa bir süre sonra kana karışmaktadır. İçeriğindeki kalsiyum, potasyum, magnezyum, krom, demir ve B (B1,B2,B3) vitaminleri nedeniyle yüksek düzeyde vitamin ve mineral kaynağıdır. Bir yemek kaşığı (10 gram) pekmez, ortalama 15 kaloridir ve yaklaşık 1 mg demir, 40 mg kalsiyum minerali içermektedir. Yüz gram pekmez, yaklaşık 293 kalorilik enerji sağlamaktadır.
Süt alerjisi olanlar için alternatif besin
Yüksek enerji içeren pekmez özellikle çocuklar, sporcular, gebe ve emziren anneler için önemli bir besin kaynağıdır. Vücutta kan hücrelerinin (alyuvarların) oluşumunu sağlayan pekmez demir yönünden zengin olduğu için kansızlığa iyi gelmektedir. Vücut direncini ve bağışıklık sistemini güçlendirici özelliği sayesinde hastalıklara karşı koruyucu özelliği bulunmaktadır. Süt tüketemeyen, (laktoz intoleransı ve süt proteinine karşı alerji) kişiler için iyi bir kalsiyum kaynağıdır. Kanı temizleme özelliği sayesinde damarların tıkanmasını önlemekte ve damar sertliğinin oluşmasına engel olmaktadır.
Büyüme çağındaki çocuklar için gerekli
İçeriğindeki potasyum minerali sayesinde, tansiyonu dengeleyici özelliği olan pekmez, cilt sağlığı için önemli bir besindir. Egzama, sedef, akne ve diğer cilt hastalıklarının tedavisinde yardımcı besin olarak kullanılmaktadır. Pekmezde ayrıca fitoöstrojenler gibi bazı doğal kimyasallar da bulunmaktadır. Fitoöstrojenler, östrojen reseptörlerine bağlanabilen bitkisel bileşiklerdir ve menopoz tedavisine destek olabilmektedir. Büyüme çağındaki zayıf, halsiz ve iştahsız çocuklara verilmesi gereken pekmez, bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Günlük bir yemek kaşığı kadar tüketilen pekmez, günlük demir ihtiyacının % 20’sini karşılamaktadır. Zengin besin içeriği olan pekmezi yetişkinlerin günde 1-2 yemek kaşığı, çocukların ise 1-2 tatlı kaşığı tüketmesi gerekmektedir. Basit şeker içeriğinin yüksek olması nedeniyle diyabetlilerin tek başına pekmez tüketiminden kaçınması gerekmektedir. Şeker hastaları, her gün olmamak şartıyla günlük 1 tatlı kaşığından fazla pekmez tüketmemelidir.
Pekmez tüketiminde dikkat edilmesi gerekenler
Marketten alınan pekmez, buzdolabında (açıldıktan sonra) saklanmalıdır. Geleneksel olarak evde yapılan pekmez ise oda ısısında ve güneş ışığı almayan bir yerde muhafaza edilmelidir.
Pekmez donarsa bain marie usulü ile 70 santigrat dereceyi geçmeden çözdürülmelidir.
Pekmez yüksek ısıya maruz bırakılmamalıdır.
Aşırı kaynatılarak yapılan pekmezde oluşacak HMF (hidroksi metil furfural) kanser tehdidi oluşturabilir. Bunun için güvenli yerlerden ve markalardan pekmez almak gerekmektedir.
Pekmezin aşırı tüketimi ise sindirim sisteminde şişkinlik ishal gibi sorunlar oluşturabilir.
Pekmez yüksek miktarda kalori içerdiğinden fazla tüketimi kilo alımına ve vücutta yağlanmaya sebep olabilmektedir.
Bebeklere ek besinlere geçiş aşamasında verilen pekmez yoğurtla değil meyvelerle karıştırarak verilmelidir. Bu şekilde biyoyararlılığı (demir emilimi) daha yüksek olacaktır. -iha