Tansiyonu yüksek olanlar dikkat!

Kayseri Özel Melikgazi Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Yahya Güngör, yüksek tansiyona ( Hipertansiyon) dikkat çekerek, “Baş dönmesi, baş ağrısı, kalp ağrısı, kulak çınlaması, nefes darlığı, çift veya bulanık görme, burun kanamaları ve düzensiz kalp atışı gibi belirtilere olan bu hastalık hafife alınmamalı” dedi.

Melikgazi Hastanesinden Uzm.Dr. Yahya Güngör, Hipertansiyon, yani kan basıncı yüksekliğinin genelde genetik ve 40’lı yaşlardan sonra ortaya çıkan bir hastalık olduğunu ifade ederek, “Hipertansiyon, damar tıkanıklığı yapabilir, kalp kasında kalınlaşmaya neden olabilir, kalpten çıkan ana damarın genişlemesine yol açabilir. Gözde küçük kılcal damarlarda kanamalara neden olup, kalıcı görme kaybına ve körlüğe yol açabilir. Küçük kılcal damarlarda ve beyinde kanamaya neden olabilir. Ayrıca beyin damarlarında tıkanıklık yapabilir. Böbrek yetersizliğine neden olabilir” dedi.

Kayseri Özel Melikgazi Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Yahya Güngör, yüksek tansiyon ( Hipertansiyon) ile ilgili şunları söyledi.

 

HİPERTANSİYON NEDİR?

Kan basıncı, kanı kalpten dokulara taşıyan damarlarda oluşan basınçtır. Hipertansiyon basit olarak yüksek kan basıncı demektir.     Kan basıncı, istirahat halinde 120/80 mmHg’dır.  Kan basıncı uyku sırasında düşüktür. Sinirli, heyecanlı veya efor sırasında kan basıncı yükselir. Kan basıncı devamlı olarak 140/90 mmHg üzerinde seyrediyorsa hipertansiyondan bahsedilir. Hipertansiyon teşhisi konulabilmesi için doktor tarafından kan basıncı en az 2 kez kontrol edilmelidir. Kontroller sırasında yüksek çıkan değer dikkate alınmalıdır.

 HİPERTANSİYONUN YAYGINLIĞI NEDİR?

Sanayileşmiş ülkelerde yetişkin nüfusun %10-20 kadarında hipertansiyon saptanır. Kişinin yaşının hipertansiyona katkısı öncelikle damarlarda yaşlanmaya eşlik eden anormalliklerdir. Damarlarda yaşla birlikte esneklik kaybı oluşur. Sanayileşme, yaşam biçimi, tuz kullanımı, aşırı beslenme, hareketsiz yaşam ve stresin tansiyon üzerinde olumsuz etkileri vardır.

HİPERTANSİYONUN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Yorgunluk, bulantı, görme bozuklukları, fazla terleme, ciltte kızarma, solukluk, burun kanaması, endişe, sinirlilik, çarpıntı, baş dönmesi, baş ağrısı, kulaklarda çınlama ve uğultu şeklindedir. Ama hipertansiyonun önemli bir bölümünde hiçbir belirti ortaya çıkmamaktadır. Bu nedenle de aralıklarla tansiyonumuzu ölçtürmeliyiz.

HİPERTANSİYON TEDAVİSİ NASIL YAPILMALIDIR?

Sigarayı bırakmak, kilo vermek (özellikle karın bölgesinden), diyet yapmak (taze meyve, sebze, tahıl, az yağlı yiyecekler tüketmek ve kırmızı eti kısıtlamak), düzenli egzersiz yapmak (haftada 3-4 kez 30 dakika egzersiz yapmak), alkol kullanmamak, tuz alımını kısıtlamak, stresle başa çıkmayı öğrenmek. Bütün bu önlemler tansiyonu düşürmezse mutlaka doktor kontrolü altında ilaç kullanmak gerekir. -Selma Kösedağ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.