TÖVBE
Tövbe, günah dediğimiz sürçme, sapma, yanılma, hataya düşme gibi sorunların affedilmesi, telafi edilmesi yönünde yapılan pişmanlık ve söz vermedir. Geri kazanım yani yeniden kazanma kaybettiği o hakkı tekrar elde etmektir. Allah’a tövbe ederek, insanın kendisini tekrar kazanması için Allah’tan yardım talebinde bulunup yaptığı günahlardan dolayı pişman olup, Allah’ım ben kendimi kaybetmiştim yanıldım, hataya düştüm, ben bir kulum, Sen yaratansın tekrar kendimi kazanmak için, kendimi onarmak için bana bir fırsat daha ver diyerek özür dilemektir. Hiçbir günah tövbe kapısını kapatamaz, çünkü tövbe dönmektir, özeleştiri yapmaktır
24/ Nur 31. “ …Ey Müminler topyekun günahları terk edip, hep birden Allah’a tövbe ediniz ki kurtuluşa eresiniz.” İnsan kaynaklı davranışların Allah’ı en çok sevindireni, kulun Allah’tan tövbe isteyip af dilemesidir. Beden su ile temizlenir, gönüller gözyaşlarıyla, kalbimizi, ruhumuzu, düşüncemizi de Allah’tan af ve tövbe isteyerek temizleyebiliriz. Peygamber (a.s.) ın şöyle dediği rivayet ediliyor. “ Ben her gün yetmiş defadan çok daha istiğfar, ( tövbe ) ederim.” ( Ebu Ali Dekkak, 412/ 1021 ) bu hadiste yetmiş defa denmesi sayı olarak değil, çokluk olarak deniyor. Bizde de söylenir ya, bir şeyi söylerken, ya kardeşim, oğlum, kızım, arkadaşım ben bunu sana elli defa söyledim, söyleye, söyleye dilimde tüy bitti, yüz defa dedim gibi söylemlerdir. Tövbeyi sadece günahkarların yapacağını sanmak hatadır, herkes her yerde ve zamanda tövbe etmek zorundadır.
Tövbe başlı başına bir ibadettir, her insan hata sahibidir, hata sahiplerinin en hayırlıları ise çok, çok tövbe edenledir, günahta ısrar etmemek gerekir. 2/ Bakara 160. “ Ancak tövbe edip durumlarını düzeltenler ve gerçeği açıkça ortaya koyanlar başkadır. Zira Ben onların tövbelerini kabul ederim. Ben tövbeyi çokça kabul eden ve çokça esirgeyenim.” 3/ Ali İmran 89. “ Ancak, bundan sonra tövbe edip yola gelenler başka. Çünkü Allah çok bağışlayıcı ve merhametlidir.” Bir kul, insan günahı ne kadar çok, yaşı da ne kadar ilerlerse ilerlesin, Allah’a sığınıp, tövbe edip kurtulmanın yolunu bulabilir, yeter ki ölüm anı gelmeden önce şirk de dahil bütün günahlardan pişman olup Allah’tan tövbe dileyebilir. Ancak şunu da unutmamak gerekir ki, ölümün bizi nerede, hangi zamanda yakalayacağını da asla bilemeyiz, bir an önce tövbe etmek gerekmektedir.