Yanlış hesap Bağdat’tan döndü
Yapılandırılmış krediyi erken ödediği için ceza alması üzerine dava açan tüketici haklı çıktı. Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, sadece sabit faizli kredinin erken ödenmesinde ceza olacağını, ancak değişken faizli ve yapılandırılmış kredilerde erken ödeme cezası alınamayacağını söyledi.
Yapılandırılmış kredi alan bir tüketicinin, bankanın kendisinden erken ödeme cezası aldığı için dava açması üzerine konu Yargıtay’a taşınmıştı. Yargıtay tarafından ilgili kanunda var olan biçimiyle, yapılandırılmış ve değişken faizli kredilerde erken ödeme cezası alınmayacağına dair karar verilmesi tüketiciyi haklı çıkarmıştı. Söz konusu tüketicinin, Tüketiciler Birliğine başvurması ile olaydan haberdar olduklarını dile getiren Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, Yargıtay’ın kanunda var olan maddeyi tekrar hatırlatması ile bundan sonraki süreçte aynı sorundan muzdarip olan tüketicilerin, kararı emsal olarak gösterebileceklerini ifade etti.
“Yargıtay doğru bir karar verdi”
Genel Başkan Mahmut Şahin, “Gelen tüketici kendisinden erken ödeme cezası alındığını söyledi. Biz de 2014 çıkan yönetmeliğe göre bankaların erken ödeme cezası alabileceğini ifade ettik. Fakat vatandaş daha sonra kendisinin yapılandırma yaptığını söyleyince, yapılandırmadan erken ödeme cezası alınamayacağını söyledik ve Hakem Heyeti’ne başvurmasını önerdik. Hakem Heyeti ise reddetti. Zaten Hakem Heyeti’nin yanlış kararlarından dolayı bu olaylar Yargıtay’a kadar gidiyor. Vatandaş da Hakem Heyeti yanlış karar verince Tüketici Mahkemesine itiraz etti. Fakat Tüketici Mahkemesi de aynı yanlış kararı devam ettirince, Cumhuriyet Savcılığına başvurup kanun yararına kararın bozulmasını talep etti. Bu noktada da Yargıtay doğru bir karar verdi. Ancak bu yeni bir karar değil, Yargıtay Kanun’da yazanı bize açıklamış oldu” dedi.
“Bundan sonraki davalar için emsal karar olacak”
Söz konusu dava ile bundan sonra benzer sorunu yaşayan tüketiciler için emsal karar çıkarıldığını belirten Genel Başkan Mahmut Şahin, “Kanunda, eğer sabit faizli kredilerde taksit sayısı 36 aya kadarsa erken ödeme yapılması durumunda yüzde 1, 36 aydan fazla ise yüzde 2 ceza ödeyerek kapatılacağına dair bir hüküm var. Burada tüketicinin karı şu, geriye kalan dönemde alınacak olan faiz ve sair ücretler alınmıyor. Banka da bu zararından dolayı yüzde 1 ve yüzde 2 olarak erken ödeme cezası alarak kendisini zarardan kurtarmış oluyor. Ama aynı kanun değişken faizli, dövizle alınan kredilerde erken ödeme cezası alınmayacağını ifade ediyor. Yargıtay sadece kanundaki maddeyi hatırlattı. Yargıtay’ın kararı bu tüketicimize yaramadı, çünkü verilen karar fazla alınan bedelin iadesini sağlamadı ama Yargıtay mahkeme ve hakem heyetlerine, bundan sonraki kararlarında böyle bir şey yapılmaması konusunda emsal bir karar çıkardı” ifadelerini kullandı. -iha