YANLIŞ ZİKİR YAPIYORUZ-2
Enbiya: 10. “Andolsun size içinde sizin için zikir öğüt bulunan bir kitap indirdik. Sizin zikriniz onun içindedir. Hâlâ akıllanmaz mısınız?”
Ayrıca Kur’an kendisinin en büyük zikir olduğunu belirtmektedir.”
“Size bir zikir kitap gelmesine şaştınız mı?” Araf. 63. Araf. 69.
“Kur’an’ı zikri biz indirdik kesinlikle onu yine biz koruyacağız.” Hicir. 9
“Muhakkak ki ben, yalnızca ben Allahım. Benden başka ilah yoktur. Bana kulluk et, beni anmak zikretmek için namaz kıl.” Taha. 14.
“Resulüm sana vahyedilen kitabı oku ve namazı kıl. Muhakkak ki namaz hayasızlıktan ve kötülükten alıkoyar. Allah’ı anmak zikretmek elbette ibadetlerin en büyüğüdür. Allah yaptıklarınızı bilir.” Ankebut. 45.
Kur’an’ı okuyup anlamak ve namazda Kur’an okumak en geniş manada Allah’ı anmaktır. Nedir Kur’an’ı okuyup anlamak? Kur’an’ın emirlerini ne dediğini anlayıp, anladığını da hayatına fiili olarak uygulamaktır. Namazın kılınışı, zekâtın verilişi, helali, haramı uygulamak en büyük zikir demektir. Kur’an’da Kur’an’ın zikir olduğunu belirten daha pek çok ayet vardır.
Her söylenen söz Allah’ı zikir, (anmak) demek değildir. Ama her Kur’an okumak ve ne dediğini anlamak zikir demektir.
Elbette ki, müminler ancak inanmakla ve gönüllerinin Allah’ı anmasıyla huzur bulurlar. Buna hiç kimsenin itirazı olamaz. Ancak gönüllerin Allah’ı anması nasıl olacak? Herkes eline tespihi alsın ve günde yüzlerce ve binlerce bazı kelimeleri ve sözleri söylemekle Allah’ı anmış olur mu?
“Öyle ise siz beni ibadetle anın ki ben de sizi anayım. Bana şükredin, sakın bana nankörlük etmeyin.” Bakara. 152.
Bu ayette Yüce Allah’ımız size tespih çekerek, beni zikredin, anın. Ben de sizi anayım, size karşılık vereyim mi demek istiyor?
Yoksa siz bana kulluk yaparsanız ben de bunun karşılığında size nimet vereyim mi diyor. Allah’ı zikretmek demek kulluğumuzu Allah’a has kılmak, Rabbimizin bizi zikretmesi de bize mükâfat vermesidir. Biz zikrederken Allah Allah, Ey Allah’ım diyerek zikir ediyoruz diyorsak, Allah’ımızın da bize Ey kulum ey kulum mu demek şeklinde anlayalım? Şimdilerde yapılan zikir bazı kelimeleri sadece tekrardan ibarettir ve böyle anlaşılmaktadır.
Esasen, içinde kuşku ve çelişme bulunmayan kaynak kitap zikirdir. Kur’an’ı okuyup anlamak, düşünmek, tefekkür etmek, bilmek ve namazda, hacda, zekâtta, kurbanda, doğrulukta, imanda şirk koşmadan, Hayata uygulamak zikirdir. Allah’ımızın Kur’an da açıkladığı Hz. Peygamber’imizin de bize tebliğ ettiği, ameli olarak da bizzat hayatında yaşadığı, herkesin gözü önünde olan davranış ve tavırlar gerçek zikirdir.