YASİN SURESİ NASIL OKUNMALIDIR 3

Arapça kendi ana dili olup, Arapçayı  bilen,  başta Arap ülkeleri olmak üzere pek çok Arapça bilen, insanlar ve milletler niçin Kuran ı anlamıyorlar. Mesele dil bilmek değil Kuranı anlamak için okumaktır.  4/Nisa43”Ey iman edenler! Siz sarhoşken ne dediğinizi bilinceye kadar namaza yaklaşmayın.” Bu yasak insanın bilincinin olmadığını, ne söylediğini bilmediğini onun için de namaza yaklaşılmamasını emrediyor. Peki, Kuran’ı anlamadan okumak, ne dediğini bilmeden Kuran okumak ne anlama gelir, ayet ortada. Sadece Arapça Allah’ın dili değil, bütün diller Allah’ın dilidir.14/ İbrahim 4 ”Biz her peygamberi yalnızca kendi kavminin diliyle gönderdik.” Her toplum kendisine gönderilen kitabı anlayacak ki, sorumlu olsun. Bu dillerin hepsi beşer dilidir  ve  Allah ‘ta  RABCE  bilir.  Arapca  ahret  dili diyenler Allah’ın emrettiği diğer insan dillerini, inkar etmiş oluyorlar. Hiç bir insan kendiliğinden, ben şu milletten olacağım ve şu dili konuşacağım deme fırsatı yok, çünkü Allah insanları hem millet, hem de dil yönünden ayrı, ayrı yaratmıştır.

İnsan,  öldükten  sonra,  o  insan  adına  kim  ne  yaparsa  yapsın,  insandan  bir  farzın  yükümlülüğünü  veya  işlediği  bir  sevap  ve  haramın  sorumluluğunu  kaldırmaz.  Bir  insanın  sorumluluğu  tamamen  kendi  yaptıklarıyla  sınırlıdır.  Geride  bıraktıklarının,  ve ya  kendisi  için,  başkasının  yaptıklarının  hiçbir  yararı  yoktur,  ne  servetinin,  ne   evladının  ve  ne de  başka  bir  şeyin.    53/ Necm  38,   Gerçekten  hiçbir  günahkar,  başkasının  günah  yükünü  yüklenemez.”  53/ Necm  39.Bilsin  ki  insan  için  kendi  çalışmasından  başka  bir  şey  yoktur.  59/ Haşr  18.  Ey  iman  edenler!  Allah’tan  korkun  ve  herkes,  yarına  ne  hazırladığına  baksın.  Allah’tan  korkun,  çünkü  Allah,  yaptıklarınızdan  haberdardır.   Ölmeden  önce  eline  alıp  okumadığı  ve  anlamadığı  Kur’an’ı  her  gün  kabri  başında  okutsa  neyi  değiştirecektir  ki,  kendi  yükünü  taşımayanın  yükünü  kimse  taşımaz. Ölmüş  bir  kimsenin  öldükten  sonra  geride  bıraktığı  imkanlarla  iyi  şeylerin  yapılmış  olması,  ona  değil,  o  imkanlarla  iyi  ve  sevap,  kötü  ve  günah  kim  ne  yapmışsa  o  yapan  kişiye  yazılır.  Zaten   ölmüş  bir  kimse,  eğer  iyi  ve  kötü  bir  ameli  hayatta  iken  yapmışsa  o  takdirde  de  Allah  bunun  karşılığını  zaten  peşin  olarak  vermiştir.  Çünkü  Allah  bu  yapılan  hayırların,  ne  zaman  yapıldığını,  ne  kadar  süre  devam  edeceğini,  hayır  ve  şerri  yapanın  payına  düşen  sevap  veya  günahın  ne  kadar  olduğunu  Allah  bilmektedir.  Esasında  sadece,  ölüler  için  dua  edilmez,  diriler  içinde  Allah’a  dua  edilmesi  ve  bağışlanma  ve  yardım  istememiz  lazımdır.

#kemalyavuz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.